Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sjećanje i zahvalnost

Svijeće i baklje pale se diljem zemlje za Vukovar i Škabrnju

Svijeće u Vukovarskim ulicama - 5
Svijeće u Vukovarskim ulicama - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Svijeće u Vukovarskim ulicama - 5 Svijeće u Vukovarskim ulicama - 5 Foto: DNEVNIK.hr Svijeće u Vukovarskim ulicama - 6 Svijeće u Vukovarskim ulicama - 6 Foto: DNEVNIK.hr Svijeće u Vukovarskim ulicama - 4 Svijeće u Vukovarskim ulicama - 4 Foto: DNEVNIK.hr Svijeće u Vukovarskim ulicama - 3 Svijeće u Vukovarskim ulicama - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Svijeće u Vukovarskim ulicama - 2 Galerija 1/6 >>
Cijela Hrvatska se uoči Dana sjećanja prisjeća žrtava Vukovara i Škabrnje. Svijeće, ali i baklje pale se diljem zemlje.

Svijetli zagrebačka Vukovarska ulica, ali i druge ulice tog imena diljem Hrvatske.

Pročitajte i ovo Kolona sjećanja - 120 32. godišnjica Penava o jučerašnjoj Koloni sjećanja: "Nadam se da smo svima poslali poruku" Borovo naselje u tvornici Borovo commerce Tužna obljetnica Vukovarci se prisjećaju žrtava Borova naselja: "Oni koji znaju gdje su naši najmiliji šute, a godine prolaze jedna za drugom"

Posebno su dojmljivi prizori stigli večeras iz Rijeke gdje je na Mostu hrvatskih branitelja Armada zapalila 29 baklji u spomen na 29 godina koliko je prošlo od žrtve Vukovara i Škabrnje. Također su duž Vukovarske ulice u Rijeci građani palili lampaše.

U Splitu su se okupili predstavnici grada i u ime svih građana zapalili svijeće ispred spomenika Vukovaru. U Dubrovniku popodne su se palili lampaši duž Vukovarske ulice i ispred Crkve svetog Vlaha.

U Vukovarskoj ulici u Zagrebu tisuće građana cijeli dan pale svijeće i lampaše čitavom njezinom dužinom i na taj način i ove godine se prisjećaju i pokazuju svoju zahvalnIspred spomenika dr. Franji Tuđmanu lampašima je ispisano ime "Vukovar" te napravljen križ od lampiona, s dvometarskom svijećom u sredini.

Svijeća je zapaljena "Vukovarskim svjetlom mira" donesenim iz Vukovara, a donijeli su ga Lyliane Fournier, majka majka nestalog vukovarskog branitelja Jean-Michela Nicoliera iz Francuske, i vukovarski branitelji Igor Široki i Stjepan Antolić te sin ubijenog hrvatskog branitelja Ado Merić.

Lampaše su ondje zapalili izaslanik predsjednika RH Julije Domac, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Marko Pavić, izaslanik predsjednika Vlade RH Davor Božinović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera HV-a brigadir Dragan Basić, izaslanik ministarstva hrvatskih branitelja Dinko Nekić te izaslanik zagrebačke Skupštine Kazimir Ilijaš.

U odavanju počasti žrtvama Vukovara i Škabrnje, među inim, sudjelovali su i Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH, Interventna postrojba
hrvatskog redarstva zagrebačke Policijske uprave, đaci učeničkog doma "Tina Ujevića", Vladimir Kočiš-Zec koji je otpjevao pjesmu "Gospodine generale" te obitelji poginulih i nestalih branitelja.

Tradicionalno je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje pod sloganom "I reći ću vam samo još jednu stvar 'Zapamtite Vukovar'" organizirao
Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb-Trnje sa 50 braniteljskih udruga.ost svim žrtvama Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje.

Split odao počast žrtvi Vukovara i Škabrnje

Građani Splita na dostojanstven su način u utorak navečer odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje paleći brojne svijeće kod spomenika "I u mom gradu Vukovar svijetli".

Na paljenju svijeća na početku Vukovarske ulice bili su splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te članovi Gradske uprave i Županije, predstavnici braniteljskih udruga i nekolicina građana.

Osim kod spomenika, svijeće su zapaljene i kod 30 bijelih križeva koji su postavljeni desetak metara dalje, u spomen na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Brojni su građani poslušali su savjete epidemiologa i nisu se u Vukovarskoj ulici okupili u velikom broju.

Dobar dio njih je zbog pandemije koronavirusom svijeću za Vukovar upalio u svojim stanovima, uz prozor, dok su drugi u manjim grupama svijeće palili uzduž te najduže splitske ulice ne zadržavajući se puno na cesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene