Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kad će novi studij?

Traženi kao "suho zlato": Na burzi rada ih je tek šestero, ali hrvatski sustav se već godinama odbija promijeniti

Učenje riječi s logopedom (Foto: Dnevnik.hr)
Učenje riječi s logopedom (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Učenje riječi s logopedom (Foto: Dnevnik.hr) Učenje riječi s logopedom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Majka Martina Klarić (Foto: Dnevnik.hr) Majka Martina Klarić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Edukacijsko rehabilitacijski fakultet (Foto: Dnevnik.hr) Edukacijsko rehabilitacijski fakultet (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prodekan riječkog sveučilišta Alen Ružić (Foto: Dnevnik.hr) Prodekan riječkog sveučilišta Alen Ružić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Katarina Pavičić Dokoza iz Suvaga (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Na tisuće mladih žele postati logopedi, a njih samo 50 na godinu ima privilegij upisa na taj fakultet. Stoga i ne čudi što se na pregled djece čeka mjesecima ili po godinu dana.

Situaciju s manjkom logopeda trebao je popraviti novi studij u Rijeci, no sve su manje šanse da se to i dogodi.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Posljednje tri godine Martina Klarić iz Zagreba svog sina logopedu vodi barem jednom na tjedan. "Mi smo prvi puta čekali 9 ili 10 mjeseci da dođe na red. Njemu to znači puno", kaže Klarić.

Djece koja ih trebaju sve je više, a logopeda - premalo. Studij logopedije postoji u Zagrebu - upisuje samo 50 studenata na godinu. Pa su zagrebačko i riječko sveučilište trebali udružiti snage i ove jeseni otvoriti studij logopedije i u Rijeci. S 30 novih mjesta.

"Akreditacija u Rijeci je gotova, a u Zagrebu je u tijeku. Sigurni smo da će se prvi studenti upisati 2020. Da li postoji mogućnost za neki zakašnjeli upis u ovoj godini? Šanse su male, ali mi se tome toplo nadamo", kaže Alen Ružić, prodekan riječkog sveučilišta.

No zagrebačka papirologija se već mjesecima priprema pa su šanse za novim studijem od rujna sve manje. A stručnjacima su novi kadrovi prijeko potrebni.

"Studij logopedije koji je najbliži je studij u Mostaru i on ima nekih 50-ak studenata, ali za potrebe BiH i RH mislim da to neće biti dovoljno", smatra Katarina Pavičić Dokoza, ravnateljica SUVAG-a.

Pregled u SUVAG-u čeka se nekoliko mjeseci, terapija do godinu dana. Liste čekanja su se smanjile novim ambulantama i zapošljavanjem.

"Logopeda u Hrvatskoj nema dovoljno, to je priča koju već puno puta ponavljamo, izvještavali ste i sami o tome. Činjenica je da se povećava broj osoba kojima je potrebna logopedska terapija", dodaje Pavičić Dokoza.

Logopedi ne trebaju samo djeci. "Bila sam na operaciji štitnjače i oštećen mi je lijevi glasnik", kaže Milanka Lešnak iz Gornje Bistre.

Hrvatska ima 600 logopeda - ali više od polovice njih radi u Zagrebu. "U Zagrebu ima jako puno logopeda, ali mislim da bi trebalo i u drugim dijelovima Hrvatske biti malo više", smatra Irena Zvoko Prpić, logoped.

Na burzi rada tek ih je šestero. Znaju to dobro i mladi - već godinama to je najpoželjniji studij u Hrvatskoj. Šteta što sustavu obrazovanja sve te godine nisu bile dovoljne da se tome prilagodi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene