Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon presice u Mostaru

Mamićeva supruga dala iskaz USKOK-u, šef osječkog Županijskog suda zatražio razrješenje kolega sudaca

Predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban potvrdio je u ponedjeljak da je od Državnog sudbenog vijeća (DSV) zatražio da sucima toga suda Zvonku Vekiću i Darku Krušlinu izrekne stegovnu kaznu razrješenja od sudačke dužnosti. U međuvremenu je, kako doznaje Dnevnik Nove TV, iskaz USKOK-u dala supruga Zdravka Mamića.

Supruga Zdravka Mamića, Marina Mamić, kako doznaje Dnevnik Nove TV, dala je iskaz USKOK-u zbog izvida koje provode u slučaju optužbi Zdravka Mamića da je više sudaca primilo mito.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Presuda Branimiru Glavašu - 1 Presuda za ratni zločin Obrazloženje presude Glavašu: "Uzeli smo u obzir da je izuzetno zaslužan za obranu grada"

Dosad je USKOK ispitao više od 30 svjedoka, a sam Mamić spominjao je da je njegova supruga jedan od važnijih svjedoka.

Predsjednik osječkog županijskog suda Zvonko Vrban danas je podnio zahtjev Državnom sudbenom vijeću za stegovnim postupkom protiv dvojice osječkih sudaca, Zvonka Vekića i Darka Krušlina.

 

 

"Ja sam predložio izricanje stegovne sankcije razrješenja od sudačke dužnosti i prije nego DSV provede postupke i donese odluku. Predložio sam da DSV navedene suce udalji od obnašanja sudačke dužnosti na sudu u Osijeku. Očekujem brz postupak DSV-a i da će vrlo brzo nakon primitka mog prijedloga za pokretanje postupka zakazati sjednice i donijeti odluke o ovom ponašanju sudaca“, izjavio je predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban.

Predsjednik osječkog Županijskog suda prošlog tjedna je najavio kako će, zbog fotografija s USB sticka kojega je osuđenik Zdravko Mamić dostavio DORH-u, a objavljene su i u medijima, zatražiti očitovanja dvojice sudaca i protiv njih pokrenuti stegovni postupak.

Nakon što je od sudaca zaprimio očitovanja Vrban je izjavio novinarima da je usporedio očitovanja s onim što je o sucima govorio Mamić te fotografijama i video zapisima koji su objavljeni u medijima te je odlučio pokrenuti stegovni postupak protiv sudaca Vekića i Krušlina.

Ističe kako je od DSV-a zatražio da dvojici sudaca izrekne stegovnu kaznu razrješenja od sudačke dužnosti te da ih, do donošenja odluke o prijedlogu ove stegovne mjere, udalji od obnašanja sudačke dužnosti.

Napominje kako je DSV nadležno tijelo koje, po pravilima Zakona o kaznenom postupku, provodi postupak u ovakvim slučajevima i koje će donijeti odluku o njegovu prijedlogu, ali ju ne može prejudicirati.

Na novinarski upit potvrdio je da se, ako DSV eventualno donese odluku o razrješenju, te osobe više neće moći baviti sudačkim poslom.

"Te osobe se razrješuju od sudačke dužnosti, to je nečasni otpust od obnašanja sudačke dužnosti i oni više nikada ne mogu raditi posao suca", pojasnio je predsjednik osječkog Županijskog suda.

Mamić na konferenciji za novinare optužio suce

Nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora na konferenciji za novinare u Mostaru Zdravko Mamić je za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda RH Đuru Sessu, suce osječkog Županijskog suda Vekića i Krušlina, za primanje mita, a predsjednika toga suda Zvonka Vrbana nazvao je "kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen".

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti sa sucima Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze i o svemu je obavijestio DORH.

Vrhovni sud tada je priopćio da predsjednik tog suda Đuro Sessa nema namjeru odgovarati na "apsurdne i neistinite tvrdnje" osuđenog bivšeg čelnika Dinama.

Iz Uskoka su priopćili kako je "Zdravko Mamić 8. listopada prošle godine državnom odvjetništvu poslao svoju izjavu na stiku, a Uskok je odmah po zaprimanju navedenog stika započeo sa provjerama njegovog sadržaja koje su još uvijek u tijeku”.

Predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban prošlog tjedna je izjavio kako ne vidi nikakvog smisla da Mamića prijavljuje za klevetu, jer ne smatra da bi takvom odlukom trebao pokazivati da je nevin, "u njegovim apsurdnim optužbama".

Vrhovni sud je Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene