Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sud odlučio: Mirjanu Pukanić pustiti iz bolnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Zagrebu donesena je odluka da se Mirjanu Pukanić, suprugu jučer napadnutog novinara Ive Pukanića, pusti iz psihijatrijske bolnice Vrapče te će ona tako tijekom dana biti otpuštena iz bolnice.

Sutkinja Županijskog suda, Danijela Ukić, procijenila je da nema razloga da se Mirjana Pukanić prisilno liječi u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okupilo se 200 ljudi Posljednji ispraćaj Mirjane Pukanić Slika nije dostupna Čeka se odluka suda Još nema odluke o izručenju Bojana Gudurića

Sutkinja Danijela Ukić takvu je odluku donijela na temelju vještačkog nalaza nalaza Zorane Bujas Petković iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Kukuljevićevoj ulici.

Predsjednik Građanskog odjela Županijskog suda Đuro Seesa kazao je da će Mirjana Pukanić biti puštena danas čim bolnica zaprimi sudsko rješenje. Objasnio je da se na odluku može žaliti u roku tri dana, ali da žalba ne odgađa izvršenje odluke. Eventualnu žalbu Županijski je sud dužan riješiti u roku osam.

Sessa nije otkrio obrazloženje odluke o puštanju Mirjane Pukanić iz bolnice. Objasnio je da je riječ o izvanparničnom postupku koji je tajan, te da su se na objavu odluke odlučili jer je već cijeli slučaj izašao u javnost.

Na ovu odluku druga se strana može žaliti u roku od tri dana, no žalba ne odgađa rješenje pa će tako Mirjana Pukanić danas biti otpuštena iz psihijatrijske bolnice Vrapče.

Po Mirjanu Pukanić u bolnicu Vrapču u koju ju je policija prisilno, s lisicama na rukama odvela prije osam dana, trebao bi poslijepodne doći njezin odvjetnik Nebojša Bestić, doznaje se od Tatjane Šijan, pravnice iz HHO-a koji je prije nekoliko dana od nadležnih institucija zatražila istragu o slučaju Mirjane Pukanić.

PRedstavnica HHO-a je kazala da je sud utvrdio da je Mirjana Pukanić protupravno lišena slobode te da će daljnji postupci ovisiti o tome hoće li ona podnijeti prijavu protiv Centra za socijalnu skrb, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva zdravstva.

Na upit zna li na čiji zahtjev je Mirjana Pukanić prisilno odvedena u Vrapče Tatjana Šijan je rekla da na to ne može odgovoriti.

Mirjana Pukanić supruga je novinara i suvlasnika tjednika "Nacional" Ive Pukanića kojega je u noći sa srijede na četvrtak, kod ulaza u zgradu u kojoj živi u Zagrebu, pokušao ubiti nepoznati muškarac.

Mirjana Pukanić je prisilno odvedena na liječenje usred konferencije za novinare na kojoj je optužila supruga da ju zlostavlja, da joj je oteo malodobnu kćer te da ju preko svojih veza u nadležnim institucijama pokušava prikazati psihički bolesnom. 

Ivo Pukanić te optužbe opovrgava i tvrdi da je njegova supruga teško bolesna i da joj je potrebna liječnička pomoć. 

Po nju su tako 3. travnja došli policija, kola Hitne pomoći i socijalna radnica kako bi ju, protiv njezine volje, odveli na liječenje.

Prisilno hospitaliziranje Mirjane Pukanić izazvalo je reakcije dijela nevladinih udruga, ali i pozornost EU - šef Delegacije Europske komisije Vincent Degert rekao je kako pomno prate ovaj slučaj.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene