Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ČEMU PREDSJEDNICA GRIJEŠI?

Stručnjak odgovara na pitanje zašto je rejting Kolinde Grabar-Kitarović već mjesecima u stalnom padu

Zašto predsjednici pada rejting? (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Zašto predsjednici pada rejting? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zašto predsjednici pada rejting? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zašto predsjednici pada rejting? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sven Marcelić Zašto predsjednici pada rejting? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zašto predsjednici pada rejting? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zašto predsjednici pada rejting? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zašto predsjednici pada rejting? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kritizira Vladu kao nikada do sad. Za očekivati je bilo da će time pridobiti lijeve glasače. Ali dogodilo se upravo suprotno.

Unatoč žestokim napadima na Vladu, rejting predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović pada već nekoliko mjeseci zaredom, a što su pokazali i rezultati zadnjeg, lipanjskog Crobarometra. Provjerili smo što je na to utjecalo.

Pročitajte i ovo Mislav Bago, Valentina Baus i Dino Goleš NOVI CROBAROMETAR HDZ nedodirljiv, SDP s povijesno niskom podrškom. No i Vlada gubi potporu, a u zemlji raste pesimizam Crobarometar za travanj NOVI CROBAROMETAR HDZ i dalje najjača hrvatska stranka, ali Vladu i predsjednika države jedan bi podatak mogao zabrinuti

Predsjednica kritizira Vladu kao nikada do sad. Za očekivati je bilo da će time pridobiti lijeve glasače. Ali dogodilo se upravo suprotno. Dijelom ih je izgubila. Sociologa Svena Marcelića sa Sveučilišta u Zadru to ne čudi. Bolje je, kaže, imati profiliranu politiku nego pokušati pridobiti sve.

"Politika pokušavanja sviđanja svima, naravno, uvijek je loša politika jer ne možete ugoditi svima. Onda imate problem da ste ugodili manjem dijelu. Mislim da bi se ta ideja sviđanja svima trebala promijeniti u jednu profiliraniju politiku kojom bi trebala mobilizirati jedno malo bolje glasačko tijelo", rekao je Marcelić.

Zašto predsjednici pada rejting? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Sven Marcelić Foto: DNEVNIK.hr

A njezino najstabilnije glasačko tijelo upravo je ono HDZ-ovo. Oni joj nisu zamjerili to što im kritizira šefa. "Ona je u tom nekom desnom krilu HDZ-a i relativno konzistentno zastupa određeni skup stavova pa upravo u tom tijelu ima neku najstabilniju bazu. Nije bila dio ovih previranja unutar HDZ-a, Karamarko zaokret u desno, Plenković zaokret prema centru", kaže Marcelić.

Godinu i pol prije kraja mandata popularnost Stjepana Mesića bila je 76%, Ive Josipovića 81%, dok je Kolinda Grabar-Kitarović na tek 59%. "Njena startna pozicija je bila najslabija, ona je dobila najmanje glasova od svih njih, imala je najmanju prednost pred drugim kandidatom. Njen je problem i to što je povjerenje građana u hrvatsku politiku izrazito palo", pojašnjava sociolog Marcelić.

Nitko nije bio opušten kao Stjepan Mesić. Njegov rad pratili su i oni koji su ga voljeli i oni koji nisu. Stoga je dosjetkama namjerno jedne nasmijavao, a druge nervirao. Primer je ona poznata: "Kad sam ga ja pitao šta je uzeo ženi za Valentinovo, kaže - uzeo sam 100 eura jer više nije imala".

Zašto predsjednici pada rejting? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Zašto predsjednici pada rejting? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Na Josipovića se uvijek gledalo kao uštogljenog profesora, dok aktualna predsjednica nastoji biti narodska. Mesić i Josipović građane su primali na Pantovčaku, a aktualna predsjednica seli ured po Hrvatskoj i ide među ljude. U početku je lijepila pločice, krečila stan, vozila se u kombajnu, lovila ribu i pjevala. Sada se ipak više drži protokola. Tu i tamo se opusti.

Sadašnja strategija - ako je suditi po brojkama - nije se pokazala dobrom. A izborna godina je pred vratima. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene