Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Svake godine isto"

Stravični prizori iz Osijeka; građane napadaju rojevi komaraca: "Situacija je neizdrživa"

Komarci u Osijeku (Foto: Facebook/Igor Ižaković)
Komarci u Osijeku (Foto: Facebook/Igor Ižaković) Facebook/Igor Ižakovi?
Aktualno Galerija Komarci u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) Komarci u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Komarci u Osijeku (Foto: Facebook/Igor Ižaković) Komarci u Osijeku (Foto: Facebook/Igor Ižaković) Foto: Facebook/Igor Ižakovi? +0 Komarci u Osijeku (Foto: Facebook/Igor Ižaković) Galerija 1/3 >>
Osječani i ove godine muku muče s rojevima komaraca koji ih napadaju.

"Situacija u Osijeku s komarcima je neizdrživa", napisao nam je čitatelj. "Koliko Grad poduzima u vezi s tim, na simboličnoj je razini. Tretiranje komaraca iz automobila više je da se zamažu oči nego što to šteti komarcima", dodao je.

Pročitajte i ovo Plikovi nakon uboda komaraca najezda komaraca Još lošije nego prošle godine? ''Situacija je dramatična, ubijaju nas. Dečko je imao 20 plikova po leđima'' Najezda komaraca zzz... zzz.. nepodnošljivo! VIDEO Osječko-baranjski župan o najezdi komaraca: ''To nije naš posao, gradovi i općine traže krivca u nekom drugom''

Građani Osijeka žale se kako je svake godine isto – dolaskom toplih dana nemoguć je izlazak iz zatvorenog prostora. Posebno zabrinjava fotografija komaraca na zidu dječjeg vrtića u Osijeku.

Okolne općine i gradovi ne provode tretiranje komaraca

Što se čini tim povodom, pitali smo pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka mr. sc. Romana Kristića.

"Radi se na tome. Ugovorni je partner Zavod za javno zdravstvo", kazao je Kristić i dodao da Zavod provodi monitoring stanja na terenu, upravlja sustavom zaštite, izdaje preporuke i prate zamagljivanje komaraca. Također, Zavod za javno zdravstvo provodi stručni nadzor i prati rezultate zamagljivanja komaraca.

"Do sada su izdana 22 naloga za tretiranje komaraca i obavljeno je zamagljivanje na 5000 hektara površine. Isto tako, na 125 hektara površine obavljen je larvicidni tretman ličinki komaraca", objasnio je Kristić.

Osijek okružuju velike poplavne površine, a trećina toga je Kopački rit, koji je pod posebnom zaštitom, kazao je.

"Problem je i u tome što okolne općine i gradovi zbog visoke cijene postupka ne provode niti minimum tretiranja komaraca. Ne pomažu ni visoki vodostaji i visoke temperature. Baranja i okolno područje puni su komaraca. U Osijeku je stanje bolje za 50 – 70 % od stanja koje je u okolnim naseljima", istaknuo je Kristić.

U sljedećim tjednima zamagljivanje

Dodaje da je Zavod za javno zdravstvo na terenu i izdana je preporuka za zamagljivanje cijeloga grada. Tijekom ovih dana izvođač zamagljivanja dobit će nalog i plan prema kojem će u sljedeća dva do tri tjedna biti obavljeno zamagljivanje Osijeka.

"Zavod za javno zdravstvo izdao je i preporuku za stanovništvo, da u vrtovima ne čuvaju vodu u buradi ili posudama zbog mogućeg razvoja ličinki komaraca u toj vodi, da izbjegavaju kretanje vani u vrijeme najveće aktivnosti komaraca, dakle pred zalazak sunca, između 19 i 21 sat. Isto tako, stanovnicima se preporučuje da nose laganu odjeću s dugim rukavima kako bi što manje kože bilo izloženo ubodima", kazao je Kristić te dodao da je izdana i preporuka za održavanje kanalske mreže s vodom.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene