Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povratak "normalnom" životu

Što političari rade nakon odlaska u mirovinu? Neki drže govore za 400.000 dolara, a neki najavljuju povratak

Dugogodišnja njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je imala svečani oproštaj od politike. Nimalo svečano, isti se dan od politike oprostio i bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji je pod istragom zbog korupcije. Kako god da su otišli, reporterka Dnevnik Nove TV Srna Bijuk provjerila je što državnici rade u mirovini.

"Mutti", kako su tepali njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, na svečanom oproštaju nije mogla sakriti suze, ali i olakšanje što njezinu odgovornost preuzima netko drugi. Za početak se planira dobro odmoriti. Za razliku od Merkel, velikih svečanosti nije bilo za našu bivšu premijerku Jadranku Kosor.

"Izašla sam kroz vrata, zadnji put su me pozdravili policajci, salutirali i otišla sam u noć. Ja nisam imala praktički nikakvu infrastrukturu od silnih savjetnika. Ostanete bez ureda i meni je to bilo možda najproblematičnije", rekla je.

Povratak u normalniji život nije joj teško pao, a o onom političkom je napisala knjigu. Velikih oproštaja nije bilo ni od bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je nakon stupanja s funkcije prvo je otišla na odmor.

"Nisam ga imala pet godina", rekla je.

Sada je članica Međunarodnog olimpijskog odbora, a radi i kao posebna savjetnica dekana Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

Savjete daju i bivši američki predsjednici. Barack Obama u Glasgowu je održao predavanje o klimi držao, a priča se da jedan takav govor naplati 400.000 dolara. Za one koji ga nemaju priliku slušati, mogu kupiti knjige koje piše, što radi i njegova supruga Michelle Obame. Na sličan način vrtoglave milijunske iznose zarađuje i bračni par Clinton.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PACIJENT IZ ZAGREBA Omikron i u Hrvatskoj? Čeka se konačna potvrda, sumnjivi uzorak uzet je od osobe povezane s Južnom Afrikom

Bivši britanski premijer Tony Blair ove je godine bio poseban gost i u Hrvatskoj. Govore je odmah nakon mandata naplaćivao 300 tisuća funti. "Kad bi me zvali na neke skupove, organizatori bi platili smještaj i putovanje i to je sve", rekla je Kosor.

Nekima je teško napustiti politiku pa tako Donald Trump najavljuje povratak. "Tko zna, možda čak odlučim pobijediti i po treći put", rekao je u ožujku ove godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SPAŠAVAJU ZIMSKU SEZONU Nova stroža pravila: Necijepljeni iz zemalja Schengena neće moći ući u državu, proširuje se obveza nošenja maski...

George Bush je zato otišao u drugom, umjetničkom smjeru. Objavio je čak i knjigu sto portreta imigranata. Ima i onih kojima je na kraj stalo pravosuđe. Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy osuđen je na godinu dana zatvora. Istraga zbog korupcije i mita zaustavila je i karijeru Sebastiana Kurza pa se u četvrtak povukao iz politike.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene