Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju za Deutsche Welle

Mesić o raspadu Jugoslavije: ''Taj rat je za svaku osudu i mogao se izbjeći. Moglo je sve proći bez ijednog mrtvog''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru za Deutsche Welle rekao je da se rat tijekom raspada Jugoslavije mogao izbjeći: ''Mogli smo doći do jednog normalnog političkog dogovora koji bi se zvao 'oročena konfederacija'''.

Stjepana Mesića su pitali da usporedi trenutnu situaciju u BiH s onom od prije nešto više od 30 godina prilikom raspada Jugoslavije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije dobro Vijeće Europe o situaciji na Balkanu: "Umjesto da napreduju, oni nazadaju! Sve to prijeti teško stečenom miru" Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH Knjiga bivšeg predsjednika Mesić u memoarima piše o Tuđmanu i Šušku na način koji se neće svidjeti svima: "To je obračun s devijacijama bivšeg režima"

"Najkraće rečeno - ovaj rat nije bio potreban. Završio je s više od 100.000 mrtvih, a granice se nisu promijenile niti za jedan milimetar. Dakle, oni koji su željeli svoje političke ciljeve ostvariti kroz rat, nisu to uspjeli, ali su ostavili razoreno gospodarstvo, ubijene, ranjene... Taj rat je za svaku osudu!", rekao je Mesić za Deutsche Welle.

"Mogli smo doći do jednog normalnog političkog dogovora koji bi se zvao 'oročena konfederacija' na tri do pet godina, pa da vidimo - ako stvari idu, dobro, ako ne idu, opet svatko sebi, ali kao prijatelji, i opet bismo zajednički nastupali, ali bez ijednog mrtvog. Međutim, oni koji su htjeli rat očito su u tome uspjeli, ali nisu ostvarili svoje ciljeve", kazao je Stjepan Mesić.

Političkim liderima u regiji poručio je da je ''potrebno zapamtiti sve što se događalo u povijesti'', ali da treba ''rješavati sadašnje izazove i da idemo u budućnost s otvorenim srcem i otvorenim željama koje možemo ostvariti''.

Mesić smatra da države iz regije imaju kompatibilno gospodarstvo. "Na kraju, većina nas je bila u istoj državnoj zajednici i dobro bi bilo da mi surađujemo, da često zajedno nastupamo na vanjskim tržištima, jer ako zajedno nastupamo, onda smo moćniji, onda smo snažniji i svoje kapacitete možemo više aktivirati", rekao je.

Bivši hrvatski predsjednik kaže da bi bolja gospodarska suradnja dovela i do eliminacije mnogih "nepotrebnih" afera.

"Afere treba rješavati, ako se pojave, vrlo brzo, precizno i da se zna tko je za što kriv, kako to ne bi opterećivalo našu javnost. Dakle, treba se orijentirati prema gospodarstvu i to jedino otvara nova radna mjesta", pojasnio je Mesić.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene