Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravstveni rizik

Narančasto i crveno upozorenje Meteoalarma: Stiže velika promjena vremena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje na iznimno visoku temperaturu u splitskoj regiji, ponajprije zbog vrlo tople noći te narančasto upozorenje u osječkoj, kninskoj i dubrovačkoj regiji. Također je izdano i narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme na sjevernom Jadranu i u središnjoj Hrvatskoj.

Na području osječke regije moguće je lokalno grmljavinsko nevrijeme. Vjerojatnost grmljavine 30-60 posto. Toplinski val, vrlo vruć dan s maksimalnom temperaturom 36 stupnjeva, navodi Civilna zaštita na svojim stranicama. 

Upozoravaju na oprez zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena, posebno u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni.

Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom. Upozoravaju i na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece.

Na području zagrebačke regije mjestimice su mogući olujni udari jugozapadnog i zapadnog te navečer sjeverozapadnog vjetra. Najjači udari vjetra od 55 km/h. Mjestimice izraženije grmljavinsko nevrijeme s vjerojatnošću grmljavine od 50 % i toplinski val.

Apelira se na oprez zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom.

Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom te zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece.

Na području gospićke regije očekuju se mjestimice olujni udari jugozapadnog vjetar s najjačim udarima vjetra do 55 km/h. Mjestimice grmljavinsko nevrijeme, ponajprije u Gorskome kotaru. Vjerojatnost grmljavine je 60 %.

Na području kninske regije očekuje se toplinski val s maksimalnom temperaturom od 36 °C.

Na području riječke regije očekuje se mjestimice jako jugo i jugozapadni vjetar. Srednja brzina vjetra od 40 km/h. Mjestimice izraženije grmljavinsko nevrijeme. Vjerojatnost grmljavine je 70 %. 

Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Na području splitske regije očekuje se toplinski val. Vrlo topla noć, vrlo vruć dan. Maksimalna temperatura od 35 °C.

Na području dubrovačke regije očekuje se toplinski val s maksimalnom temperaturom od 33 °C.

Detaljno priopćenje Civilne zaštite pogledajte OVDJE. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene