Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najezda krvopija

Stiglo nam je ljeto, s njim i komarci; na obali se udomaćili tigrasti: Agresivni su, ubadaju cijeli dan i prenose bolesti

Tigrasti komarac (Foto: Getty)
Tigrasti komarac (Foto: Getty) Foto: Getty
Provjerili smo kakvo je stanje s komarcima u većim gradovima na obali.

Ljetna vrućina, vlaga i ljudi - to je sve što je potrebno komarcima kako bi preživjeli. Hrvatski gradovi se bore protiv najezde krvopija. Dio ih je u tome uspješniji, a u drugima je situacija teška za stanovnike.

Pročitajte i ovo Ilustracija Denga groznica Globalno zagrijavanje nosi opasnosti: Komarci bi u Europu mogli donijeti novu zaraznu bolest, može biti smrtonosna Najezda komaraca, Bijelo Brdo kod Osijeka invazija je počela VIDEO Prizor kao iz horor-filmova! Pogledajte najezdu krvopija u Slavoniji: "Imam 60 godina i ne pamtim ovakvo nešto, a znamo da najgore tek slijedi"

Osječani se, već tradicionalno, bore s najezdom ovih krvopija. Zamagljivanje gradskih ulica, tvrde, ne vrijedi. Društvenim mrežama proširile su se stravične fotografije rojeva komaraca.

U Zagrebu je u tijeku zamagljivanje komaraca. Više tvrtki u ranim jutarnjim satima zamagljuju gradske ulice, kvart po kvart.

Na obali se udomaćio tigrasti komarac

U Rijeci doznajemo da se tigrasti komarac pojavljuje na području cijelog grada u proteklih nekoliko godina. Što se tiče tretiranja protiv tigrastog, ali i domaćeg komarca, provode se mjere dezinsekcije i to tretmani larvi ali i već odraslih komaraca.

"Larvicidni tretman se obavlja obradom poznatih i dostupnih mjesta s vodom u kojima je moguć razvoj komaraca. Radovi se izvode u vrijeme razvoja komaraca (obično od ožujka do listopada) s prosječnom dinamikom od jednog tretiranja lokaliteta mjesečno. Površine na kojima se provodi ova vrsta tretmana jesu: groblja, naselja s nedostatnim sanitarno-higijenskim uvjetima, obradive površine-vrtovi gdje se nalaze otvorene posude s vodom.

Adulticidni tretman uključuje radove suzbijanja letećih oblika komaraca na površinama i u intenzitetu prema nalogu Stručnog nadzora Zavoda za javno zdravstvo PGŽ i nalogu ovlaštene osobe iz Grada. Radovi se izvode metodom toplog i hladnog zamagljivanja površina kontaktnim insekticidima. Radovi se provode u ranim večernjim i ranim jutarnjim satima u vrijeme najintenzivnije aktivnosti komaraca. Površine na kojima se provodi ova vrsta tretmana jesu: zelene površine i parkovi, groblja, naselja s nedostatnim sanitarno-higijenskim uvjetima, prometnice, nogostupi, parkirališta i ostale javno-prometne i gradske nerazvrstane površine", doznajemo od Željka Vitasa iz Grada Rijeke.

U Zadru tigrasti komarac od 2005. godine

U Zadru tvrde da problema s komarcima nema. Dezinsekcija se provodi po planu, doznajemo.

"Dezinsekcija komaraca na području Zadra se radi po planu i programu i za sada problema nemamo. Tigrasti komarac tj. Aedes albopictus je na našem području detektiran 2005. g. i od tada se praktički udomaćio. Takva situacija s tim komarcem je na cijelom priobalju Lijepe Naše", poručuje za DNEVNIK.hr dr. Jagoda Šarunić-Gulan, spec. epidemiologije ZJZ Zadar.

Tigrasti komarac i u Dubrovniku

Tigrasti komarac udomaćio se i u Dubrovniku. Iz Grada Dubrovnika poručuju - provode se tretiranja.

"Prisutnost Tigrastih komaraca na području Grada Dubrovnika zabilježena je već duži niz godina. Monitoringom jajašaca i adulta dokazano je postojanje istih te se tretiraju prema planu kojeg donosi Grad Dubrovnik u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo DNŽ, a mjere provodi gradsko komunalno društvo Sanitat Dubrovnik.

Prema planu za 2019. godinu larvicidne dezinsekcije se provode od travnja do listopada te prema potrebi adulticidna dezinsekcija krajem lipnja te početkom kolovoza", kazala je glasnogovornica Grada Dubrovnika Marijana Aksić Vitković i dodaje da je županijski Zavod za javno zdravstvo pokrenuo kampanju na temu tigrastih komaraca.

U Splitu redovni tretmani

Iz Grada Splita doznajemo da se provodi redovno tretiranje komaraca. Tigraste komarce, ističu, tretiraju po dojavama građana.

"Grad Split, zajedno s tvrtkom Cian d.o.o. iz Splita, ugovornim izvoditeljem radova na Deratizaciji i dezinsekciji četiri puta godišnje provodi tretiranje protiv komaraca (jedna larvicidna i tri Adultcidne dezinsekcije).

Larvicidnu smo radili prije par dana, a sada ovih dana ide i adultcidna.

Što se tiče tigrastog komarca radimo kontinuirano po dojavama građana. Do sada je tvrtka Cian d.o.o. ove godine imala cca 50 intervencija u Gradu Splitu", kazao je za DNEVNIK.hr Damir Babić, voditelj Odsjeka za komunalne poslove u Gradu Splitu.

Tigrasti komarac - ubada cijeli dan i prenosi bolesti

Aedes albopictus (tigrasti komarac) je subtropska i tropska vrsta jugoistočne Azije. Izuzetno je prilagodljiv novim uvjetima.

Razlikuje se od običnog, kućnog komarca po tome što je izuzetno agresivan i napada cijeli dan. Sa zdravstvenog stajališta je važan zbog sposobnosti prenošenja različitih arbovirusa poput uzročnika Chikungunya groznice, žute groznice, dengue, Zika virusne bolesti i drugih uzročnika bolesti.

Stručnjaci zadnjih godina upozoravaju na klimatske promjene, koje su donijele visoke temperature i velike količine oborina, s tim u vezi i širenje komaraca, prenosnika bolesti, iz tropskih i suptropskih područja prema umjerenom pojasu, te opasnost širenja tropskih bolesti, koje ti komarci prenose.

Komarac se u urbanim mjestima razmnožava na prostorima gdje je visok postotak vlage i gdje je bujna vegetacija (trava, korov, itd.), a razvija se u vodi, najčešće u predmetima koje čovjek ostavi ili odbaci (posude za cvijeće, bačve, kante, posude, kade, itd.).


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene