Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

POZIV EUROPSKIH VLADA

Štede na klimi: Mislav Bago obišao institucije kako bi provjerio na kojoj se temperaturi radi

Aktualno Galerija Mjerenje temperature: Ilustracija - 7 Mjerenje temperature: Ilustracija - 7 Foto: DNEVNIK.hr Mjerenje temperature: Ilustracija - 3 Mjerenje temperature: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mjerenje temperature: Ilustracija - 4 Mjerenje temperature: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Mjerenje temperature: Ilustracija - 5 Mjerenje temperature: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr +6 Mjerenje temperature: Ilustracija - 6 Galerija 1/11 >>
Mnoge europske Vlade pozvale su građane da štede na struji, klima uređajima pa i vodi. Hrvatska vlada nije među njima. Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago prošetao je nizom insitucija da vidi na kojoj se temperaturi radi.

Mnoge institucije nisu čekale preporuke, već su same krenule s uštedama - prije svega na klima uređajima. Samo povećanjem temperature s 22 na 25 stupnjeva moguće je uštedjeti i do 20 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 financijska osobnost Štediša, rasipnik ili kockar: Otkrijte koji ste od ovih 7 tipova i što to znači Ilustracija kako do novca ANKETA Jeste li za izazov 52 tjedna? Kreće se s jednim eurom...

Mjerenje temperature: Ilustracija - 7 Mjerenje temperature: Ilustracija - 7 (Foto: DNEVNIK.hr)

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu nisu čekali preporuke Vlade. Dekan Mirko Planinić kaže da se može uštedjeti i do 20 posto ako se podigne na klimatizacijskom uređaju za 2 stupnja. Istaknuo je i da na PMF-u žele biti predvodnici promjena, jer im je, kako kaže, misija mijenjati društvo znanjem. 

Mjerenje temperature: Ilustracija - 7 Mjerenje temperature: Ilustracija - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Presjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić najavljuje da će uvesti preporuku o podizanju klime na 25 stupnjeva. Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago je kod njega izmjerio 26 stupnjeva. Na uredskoj temperaturu Dobroniću dolazi nova ideja: "Trebalo bi početi raditi od 7 ujutro, kao na moru, a onda se i ranije vratiti doma".

Mjerenje temperature: Ilustracija - 7 Radovan Dobronić (Foto: DNEVNIK.hr)

Iz Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog kažu da bi se oni hladili, a ne grijali. "Neki dan je bio koncert i mi nismo uspjeli spustiti sustav ispod 25 stupnjeva, jer je star gotovo 60 godina". Dodaje da bi je cijeli sustav trebalo prilagoditi.

Mjerenje temperature: Ilustracija - 7 Mjerenje temperature: Ilustracija - 7 (Foto: DNEVNIK.hr)

Iz grada Zagreba također pozivaju na štednju. Dinka Živalj, glasnogovornica zagrebačkog gradonačelnika kaže da su uveli i noćni režim u kojem se klime ne pale dok temperatura ne dosegne 35 stupnjeva. "Temperatura koja je je bila 22, sada je 25 stupnjeva", dodala je.

Pročitajte i ovo Grijanje: Ilustracija - 1 MASOVNE MJERE ŠTEDNJE Europska komisija planira zatražiti od članica da smanje grijanje i hlađenje javnih zgrada, građani poručuju: "Odjenut ćemo pletene čarape i jakne"

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić MJERE ŠTEDNJE Reporter Dnevnika Nove TV iz Njemačke: "Vodi se debata o tome kome bi prvom trebalo ukinuti plin ako dođe do nestašice"

Dok se štednja najavljuje i u Europskom parlamentu, u Hrvatskom saboru još uvijek ne razmišljaju o tom potezu. U Saboru se hlade na ugodna 22, a kada su sjednice, temperatura pada i na 16 stupnjeva.

Kakva je temperatura u ostalim institucijama, pogledajte u prilogu Mislava Bage.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene