Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Stari problem stiže na naplatu: ''Bit će mjesta u Hrvatskoj gdje ljude neće imati tko liječiti''

Aktualno Galerija Vikica Krolo, Hrvatska liječnička komora Vikica Krolo, Hrvatska liječnička komora Foto: DNEVNIK.hr Tko će nas liječiti? - 1 Tko će nas liječiti? - 1 Foto: DNEVNIK.hr dr.med. Rada Majstrović Ordinacija obiteljske medicine, Dom zdravlja Ploče dr.med. Rada Majstrović Ordinacija obiteljske medicine, Dom zdravlja Ploče Foto: DNEVNIK.hr Tko će nas liječiti? - 4 Tko će nas liječiti? - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Tko će nas liječiti? - 3 Galerija 1/6 >>
Tko će nas liječiti za nekoliko godina? Pitanje je to o kojem sustavno izvještavamo - a voda u primarnoj zdrastvenoj zaštiti došla je do grla. U Pločama se ne stišavaju reakcije na odlazak pedijatra, kao ni na činjenicu da im uskoro u mirovinu odlaze i liječnici obiteljske medicine. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Liječnica obiteljske medicine Rada Majstrović u Domu zdravlja Ploče radit će još godinu dana, za mirovinu već ima uvjete: ''Vezana sam uz svoje pacijente i osjećam da im mogu još pomoći pa sam poslala zahtjev Ministarstvu za produljenje na još jednu godinu, a dalje bih išla u zasluženu mirovinu''. Kao i većina njezinih kolega u Domu zdravlja Ploče.

Nakon što su ostali bez pedijatra, vijest da će u iduće tri godine ostati i bez obiteljskih liječnika u najmanju ruku zabrinjava građane. Premda znaju da je to problem i u drugim manjim mjestima, upozoravaju da je taj problem trebalo rješavati ranije, a ne ostavljati za zadnji tren.

Obiteljska medicina, primarna pedijatrija i ginekologija ugrožene su struke u Hrvatskoj jer je više od 50 posto liječnika i liječnica starije od 55 godina, a Vikica Krolo iz Hrvatske liječničke komore (HLK) upozorava: ''Starijih od 60 godina je u sve tri grane više od 30 posto, od 33 do 35 posto. Za najmanje pet godina ići će u mirovinu, a mi nismo pripremili dovoljno mladih specijalizanata tih struka koji će preuzeti te ordinacije''.

Prema podacima Komore, već sadau obiteljskoj medicini nedostaje oko 200 timova, a gotovo 200 liječnika koji rade stariji su od 65 godina. ''Bit će područja u Hrvatskoj gdje primarna zdravstvena zaštita neće biti dostupna građanima iako im je to Ustavom zagarantirano pravo''.

Problem je manjak interesa mladih liječnika za specijalizaciju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Zabrinjava to Mariju iz Dubrovnika, ona je umirovljenica, a njezina sugrađanka Mia kaže: ''U starije doktore imamo najviše povjerenja, oni polako odlaze što je prirodno, a tko će doći, to je viša matematika za mene''.

Pročitajte i ovo Ploče bez pedijatra: Ilustracija - 2 stari odlaze u mirovinu, mladih nema Mališane više nema tko liječiti: "Maćehinski odnos prema gradu dolazi na naplatu"

Pročitajte i ovo Mladi liječnici u selima - 2 OSTAJU U HRVATSKOJ Umjesto grada ovi su mladi liječnici odabrali selo: "Tu je ekipa, tu su prijatelji. Ne vidim zašto ne bi išlo"

Iz Ministarstva zdravstva poručuju da je ovo višedesetljetni problem uslijed loše kadrovske politike i da se radi na njegovu rješavanju - financiranjem specijalizacija, izjednačavanjem plaća u primarnom i bolničkom sustavu... No, pitanje je kada će to donijeti rezultate.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene