Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Hrvoja Krešića

Zašto baš sada Vučić želi poboljšati odnose s Hrvatskom? "Iz Vlade im je stigla jasna poruka"

Aktualno Galerija Domjenak SNV-a - 1 Domjenak SNV-a - 1 Foto: CROPIX Odmrzavanje odnosa Hrvatske i Srbije - 3 Odmrzavanje odnosa Hrvatske i Srbije - 3 Foto: DNEVNIK.hr Odmrzavanje odnosa Hrvatske i Srbije - 2 Odmrzavanje odnosa Hrvatske i Srbije - 2 Foto: DNEVNIK.hr Odmrzavanje odnosa Hrvatske i Srbije - 1 Odmrzavanje odnosa Hrvatske i Srbije - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Odmrzavanje odnosa Hrvatske i Srbije - 4 Galerija 1/5 >>
Zašto baš sada Vučić želi poboljšati odnose s Hrvatskom? Dačić na to pitanje nije u petak odgovarao. Zapravo nije odgovarao niti na jedno pitanje novinara. No, kavu s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom je popio.

Dobar odnos traži dosljednost i upornost, što nije slučaj u odnosu Hrvatske i Srbije.

Želja za otopljenjem odnosa s Hrvatskom pojavila se samo nekoliko mjeseci nakon velikih verbalnih ispada Beograda, u kojem se čak i Vladu Andreja Plenkovića nazivalo ustaškom.

Danas, pak, u Zagrebu potpredsjednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić šalje druge poruke.

"Obično se Badnji dan i Božić provode u društvu najmilijih, ne vjerujem da smo mi najmiliji jedni drugima, ali tu smo gdje smo i moramo živjeti zajedno, ako već živimo zajedno, onda je valjda red da živimo u miru", poručio je.

No iz Vlade je stigla jasna poruka: podržavamo srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, ali ne zaboravljamo otvorena pitanja, kao ni nedavnu povijest.

Pročitajte i ovo Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković Planiraju veliku paradu Proključalo uoči proslave neustavnog praznika, šefica BiH diplomacije poručila Dačiću: "Niste dobrodošli"

I vjerojatno nije slučajno što se Plenković sjetio osobe kojoj je upravo Dačić bio glasnogovornik.

"A to je teško razdoblje u kojem je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićeva režima, to svi itekako dobro osjećamo i znamo i ta činjenica živi s nama", kazao je.

Kratki razgovor s Grlić Radmanom

Dačić je održao i kratki razgovor s Grlić Radmanom, no za pitanja novinara o zatopljavanju odnosa nije bio ni najmanje raspoložen. O tajmingu srpske vanjskopolitičke inicijative nije htio niti premijer.

"Politika koju vodimo je politika dijaloga, smirivanja tenzija. Želimo ići korak po korak, ići prema normalizaciji odnosa, ekonomskoj suradnji, rješavanju otvorenih pitanja, ali na način koji je primjeren međunarodnom položaju i statusu kojeg Hrvatska ima u međunarodnoj zajednici", kazao je Plenković.

A da bi došlo do nekih drugih pomaka u odnosu Hrvata i Srba, današnji domaćin poručuje: važno je da nečeg - nestane.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić, Anonymous Cyber rat Anonymousi hakirali Vučića i poslali mu jezivu poruku: "Ovo je samo početak..."

"Svaki 'Za dom spremni', svako slavljenje ratnih zločinaca kao nacionalnih heroja, svako skandiranje 'Ubij Srbina' i 'Ubij Hrvata da šiptar nema brata' na srpskom stadionu", rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Zanimljivo, nijednu od današnjih poruka nije mogao čuti nitko iz SDP-a, jer po prvi put otkako SNV organizira svoj tradicionalni domjenak nitko iz SDP-a se nije odazvao na poziv.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene