Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

već tri tjedna

Splitski SDP: "HDZ-ova vertikala skriva izvješća o Domu za starije i nemoćne"

Splitski dom
Splitski dom Foto: DNEVNIK.hr
Prošlo je pet tjedana od spoznaje o pojavi bolesti COVID-19 u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu, umrlo je 18 štićenika, a Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Splitsko-dalmatinska županija nisu objavili inspekcijska izvješća, ističe splitski SDP.

HDZ-ova vertikala skriva izvješća o Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu, poručili su u subotu iz splitskog SDP-a, ističući da županijska i državna vlast, osim političkog, nemaju nikakvog razloga za nepostupanje nakon što je umrlo zaraženih 18 štićenika doma.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

Tonći Stipić, član Gradskog odbora i predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP-a Split, u priopćenju podsjeća da su prije mjesec dana tražili otkrivanje pune istine o događanjima o Domu u Vukovarskoj ulici, gdje se bila proširila zaraza koronavirusom.

Napominje da su u međuvremenu dijelove inspekcijskog izvješća javnosti predstavili ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković. No, ističe, do danas izvješća nisu javno objavljena, tri tjedna od kad su dovršena.

"Prošlo je pet tjedana od spoznaje o pojavi bolesti COVID-19 u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu, umrlo je 18 štićenika, a Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Splitsko-dalmatinska županija nisu objavili inspekcijska izvješća", navodi Stipić.

Štoviše, dodaje, izvješća odbijaju dostaviti medijima i županijskim vijećnicima.

Iako su se kao objašnjenje za neobjavljivanje navodili izvide policije i Državnog odvjetništva, tvrdi, sasvim je jasno da taj izgovor ne drži vodu.

"To je bilo jasno i prije. Uostalom, dijelovi izvješća usmeno su se predstavili na konferenciji za medije. Sada je potvrđeno da županijska i državna vlast skrivaju izvješća i da nemaju nikakvog razloga, osim političkog, za takvo nepostupanje", poručuje Stipić.

Naglašava i kako je splitsko Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo da izvješća ni u kom slučaju ne mogu negativno utjecati na izvide povodom događaja u Domu.

"Dakle, HDZ-ova vertikala na državnoj i županijskoj razini usred epidemije narušava povjerenje u sustav kako bi zaštitila stranačkog kolegu. Još smo jednom imali priliku vidjeti da se HDZ-ova vertikala ne razlikuje, bez obzira na razinu na kojoj funkcionira", zaključuje Stipić.

Inače, iz SDP-a su pokrenuli opoziv potpredsjednika Sabora Ante Sanadera, političkog tajnika HDZ-a, zbog velikog broja umrlih zaraženih osoba iz splitskog Doma za starije.

"U Domu za starije i nemoćne u Splitu umrlo je 18 korisnika i nedopustivo je da pojedinci iz Stožera lakonski kažu da je kriv virus. Sve inspekcije govore da je sve bilo redu, pa zašto onda ima 18 mrtvih ako nije bilo problema", poručio je prije desetak dana potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić

Splitski SDP-ovci su ranije i isticali važnost da javnost bude jasno i nedvosmisleno upoznata s izvješćem o obavljenom nadzoru u Domu u Vukovarskoj ulici.

Krajem travnja zatražili su da, ne dođe li do trenutačne smjene ravnatelja Doma Ivana Škaričića, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban (HDZ) mora podnijeti ostavku. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene