Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po vozačku u Zagreb

Split: Vozačka dozvola invalidima je nemoguća misija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni u jednoj splitskoj autoškoli osobe s invaliditetom ne mogu polagati vozački ispit, a nemaju ni njima prilagođena vozila. Vlasnicima autoškola takva vozila su neisplativa pa su invalidi prisiljeni vozački polagati u Puli i Zagrebu što naravno traži i dodatna investicije.

Tea Gudelj je stopostotni invalid, koja poput većine svojih vršnjaka želi biti što samostalnija. Tako je ova 26-godišnjakinja odlučila položiti vozački ispit.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eksperiment u Japanu Kad piješ, vozi u autoškoli: Neobična metoda za ukazivanje na štetnost alkohola Slika nije dostupna HAK provodi nadzor u auto-školama

'Trebao mi je prijevoz. Nisam više željela druge tražiti da me voze okolo, a putovati autobusom mi je nezgodno', rekla je Tea Gudelj.

No vozačka dozvola B kategorije za 94 tisuće dalmatinskih invalida gotovo je nemoguća misija. Nakon upornog nazivanja splitskih autoškola, Tea je gotovo odustala. No tada su joj u jednoj autoškoli ponudili polaganje na automatskom vozilu, koje, ipak nije prilagođeno svim vrstama invaliditeta. 

Tea i njezin kolega Kajo uspješno su položili ispit na automatskom vozilu, no zbog financijske neisplativosti, ni ta autoškola danas više ne upisuje invalidne osobe.

No čini se da dalmatinski invalidi uskoro više neće morati odlaziti u metropolu ili Pulu kako bi došli do vozačke dozvole. Zaklada 'Kap za slap' voljna je kupiti automobil prilagođen invalidima i dati ga na korištenje nekoj od splitskih autoškola.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene