Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Paraziti vrebaju

Spašenim mladim nogometašima s Tajlanda prijeti nova opasnost

Prve snimke dječaka nakon izlaska iz špilje (Screenshot: AP)
Prve snimke dječaka nakon izlaska iz špilje (Screenshot: AP)
Nakon traumatičnog iskustva u tamnoj i poplavljenoj pećini, 12 spašenih tajlandskih dječaka i njihov trener sada se susreću s novim izazovom – slavom.

Dječaci stari od 11 do 16 godina, provest će najmanje tjedan dana u bolnici i mjesec dana na kućnoj njezi, priopćili su liječnici nakon spašavanja kojeg je pratio cijeli svijet.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć, ilustracija (Getty Images) Užas kod susjeda U životnoj su opasnosti: Dvojica dječaka otrovala se u improviziranoj slastičarnici Dan poslije vatrenog dočeka - 2 EUFORIJA JE OSTALA Vatrene su dočekale i - časne: "Svi mi smo strastveni navijači. I onda starije sestre gledaju, pa se mole, pa kleknu, joooj"

Baka 13-godišnjeg spašenog dječaka Duangpetcha Promthepa rekla je da je cijela zemlja sudjelovala u spašavanju dječaka i pita se što bi im mogli dati zauzvrat. ''Nemamo ništa. Zato mora biti dobar dječak'', rekla je baka Kham.

I voditelj spasioca izrazio je nadu da će dječaci, s obzirom na silan napor koji je uložen u njihovo spašavanje, biti pokretači dobrog, piše Reuters.

Globalna pažnja koju su dobili potaknula je razmišljanja na Tajlandu da se izgradi muzej u kojem će biti prikazano njihovo spašavanje. ''Bez obzira na povećan interes i pritisak, dječaci moraju živjeti što je normalnije moguće'', rekao je dr. Andrea Danese s Instituta za psihologiju, psihijatriju i neuroznanost u King Collegeu u Londonu.

Dodaje da je važno da se dječaci vrate normalnom životu kako bi prihvatili činjenicu da je prijetnja iza njih. Prema medicinskim istraživanjima, izgledno je da će 20 posto spašenih dječaka razviti dugoročne psihičke poremećaje, kao što su depresija, anksioznost i PTSP.

Premijer Prayuth Chan-ocha zatražio je da se poštuje privatnost dječaka. ''Najbolje je da ih se ne gnjavi i pusti ih se da idu u školu'', rekao je tajlandski premijer novinarima. U skladu s tim, vlasti su zabranile novinarima da ''kampiraju'' ispred bolnice i uznemiravaju dječake.

Ali, buka oko ovog slučaja neće se još skoro stišati. Naime, već su dvije holivudske producentske kompanije iskazale interes za snimanje filma o spašavanju dječaka.

''Mnogi paraziti tražit će ih da potpišu ugovore od pisanja knjiga do snimanja filma. Opasno je nakon svega što se dogodilo postati globalna zvijezda i da svatko želi nešto od vas'', zaključuje Danese.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene