Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Može biti dvosjekli mač"

Jedna bi europska zemlja mogla postati prva koja ženama plaća bolovanje zbog bolnih menstruacija. Hoće li to uvesti i Hrvatska?

Aktualno Galerija Menstruacija - 2 Menstruacija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Menstruacija - 1 Menstruacija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Menstrualni kalendar Menstrualni kalendar Foto: DNEVNIK.hr +0 Ulošci Galerija 1/4 >>
Španjolke bi uskoro mogle biti prve žene u Europi kojima će država plaćati bolovanje zbog bolnih menstruacija. Tko plaća bolovanje Hrvaticama i bi li takva ideja uskoro mogla zaživjeti i u Hrvatskoj?

Do sada je trošak podmirivao poslodavac. Od sada španjolska vlada to želi platiti i ženama poslati poruku. "S radom u bolovima je gotovo, s uzimanjem tableta prije posla je gotovo. Skrivanje da smo u bolovima koji nas onemogućavaju da radimo svoj posao je gotovo", rekla je ministrica za ravnopravnost Irene Montero.

Sve bi trebali odobravati liječnici. Kakvo je stanje u Hrvatskoj? Bolovanje zbog menstrualnih tegoba je legitimno. Ne spominje se izrijekom u zakonu, a ide na trošak poslodavca - kao i sva kratka bolovanja.

Karlo iz Zagreba smatra da bi bilo u redu da se i u Hrvatskoj ženama plati par dana u mjesecu kao da su radile. Istraživanje udruge Pariter pokazalo je da je 28,6 posto žena barem jednom izostalo s posla zbog menstruacije, a razlog nisu samo bolovi, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKA STVAR Rijeka kao primjer: U OŠ Trsat postavljen aparat s besplatnim ulošcima

U Hrvatskoj je nedavno snižen i PDV na menstrualne potrpštine. Inicijativu su pokrenuli upravo udruga Pariter i dio saborskih zastupnica. "Mislim da je to realnost!

One se snalaze na razne načine, neke se dogovaraju s poslodavcem, neke uzimaju bolovanja, neke uzimaju slobodan dan, neke se direktno s kolegama dogovaraju kako bi se mijenjali. Međutim, to kod nas nije sustavno uređeno", istaknula je saborska zastupniva Sabina Glasovac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKA STVAR Rijeka kao primjer: U OŠ Trsat postavljen aparat s besplatnim ulošcima

Da je ovo dobra tema za raspravu, smatra Anka Mrak Taritaš - ali može biti i dvosjekli mač. "Da se to sad ne vrati kao bumerang, da netko ne kaže gle, kod zapošljavanja - radije ću zaposliti muškarca nego ženu jer će ona svaki mjesec otići tri dana! To se ne smije dogoditi", upozorava saborska zastupnica Mrak Taritaš.

Španjolski zakon tek mora proći proceduru u parlamentu. 

Više o španjolskom zakonu pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene