Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija privela prevaranta

Slučaj obitelji Martić: Novac od prevare ide u državnu blagajnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj potvrdili su nam kako je nad 43-godišnjim muškarcem s područja Kneževih vinograda zbog sumnje da je na štetu 47-godišnjeg Siščanina počinio kazneno djelo prevare.

Obitelj Martić godinama vara ljude putem internetskih oglasa. U Državnom inspektoratu potvrdili su prijave građana protiv Ivice Martića. 'Državni inspektorat je nakon emisije Provjereno zaprimio 11 predstavki oštećenih građana, uglavnom se radi o iznosima od 200 do 900 kuna i te predstavke su sada u fazi obrade. Mi ćemo uz optužni prijedlog predložiti i oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi', piropćili su iz PU sisačko-moslavačke. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ne nasjedajte! Opet stradala umirovljenica: Zagrepčanka povjerovala prevarantu i predala mu stotine tisuća kuna Ilustracija MILIJUNSKE ŠTETE Kako se krade u Hrvatskoj? Veliko istraživanje otkrilo tko je tipični hrvatski prevarant

Oduzeti novac neće biti vraćen građanima već će biti uplaćen u državni proračun. U Njuškalu tvrde da prilikom registracije na Njuškalu svaki prodavatelj mora ispuniti ime, prezime, adresu i upisati svoj OIB. Neki će reći dovoljno da se može provjeriti je li osoba stvarna ili su podaci izmišljeni.

'Mi u ovom trenutku ne možemo provjeravati OIB jer tu ponovno postoje nekakva zakonska ograničenja koja nas u tome sprječavaju', rekao nam je Goran Rubčić glavni izvršni direktor Njuškala.hr

Dubravka Dolenc iz Agencije za zaštitu osobnih podataka rekla nam je da ne vide razlog zašto prikupljati OIB kada nitko uopće ne može provjeriti je li on uopće točan. 'To bi trebali očigledno unaprijediti sustav. Inače, ja osobno ne vidim svrhu prikupljanja OIB-a koji je netočan i koji je lažan.'

U Njuškalu kažu kako je najvažnije da se prevareni kupci što prije obrate institucijama. Jer kažu od njih sve kreće i na njihove zahtjeve oni će djelovati protiv prevaranata.

>> VIDEO Varali građane preko internetskih oglasa i tako masno zarađivali!

Dakle, internetski oglasnik ne smije dati nikakve podatke o prodavatelju. Policija ne može ništa ako je iznos manji od 2.000 kuna. Državni će inspektorat pak kazniti prevarante, uzeti im novac za koji su nekoga prevarili, ali će ga uplatiti državi. A što je s prevarenim kupcima? Njih će sve institucije savjetovati neka potraže odvjetnika i svoj novac vrate putem privatne tužbe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene