Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nategnuti odnosi

Slovenija se oglasila o hrvatskom ulasku u Schengen, spominje arbitražu: "Zadatak svake vlade je zaštititi nacionalni interes"

Aktualno Galerija Rasprava o arbitraži Rasprava o arbitraži Foto: DNEVNIK.hr Granica Hrvatske i Slovenije - 3 Granica Hrvatske i Slovenije - 3 Foto: DNEVNIK.hr Granica Hrvatske i Slovenije - 4 Granica Hrvatske i Slovenije - 4 Foto: DNEVNIK.hr Granica Hrvatske i Slovenije - 5 Granica Hrvatske i Slovenije - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Piranski ribari - 1 Galerija 1/8 >>
Naši susjedi Slovenci ponovno su se sjetili arbitraže. Što žele i što ne žele, i kako to može zakomplicirati život Hrvatskoj, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

I dok su tek prvi metri slovenskih panel ograda skinuti u Istri, na relaciji Hrvatska - Slovenija je nategnuto. Slovenska se vlada očitovala o našem ulasku u Schengen. Kažu da Hrvatska ima načelnu potporu Republike Slovenije, jer to je u zajedničkom interesu, ali i ističu da je za njih arbitražna odluka konačna.

"Zadatak svake vlade, politike, kako želite, jest da u svakom slučaju zaštiti nacionalni interes, ali to nećemo raditi u vladi", kaže Robert Golob, predsjednik vlade republike Slovenije.

A što će značiti i kako će izgledati ta slovenska zaštita nacionalnog interesa?

"Dok se o tome ne raspravlja u Državnom zboru, nemam o tome što reći", dodaje Golob.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kakve laži Slovenci odgovorili na ruske optužbe da su upetljani u prljavu bombu: "To je objavljeno bez našeg znanja"

No, naši političari su itekako imali.

"Presudu arbitražnog kompromitiranog korumpiranog suda Hrvatska ne priznaje, to je presuda koju su oni donijeli o razgraničavanju morske i kopnene granice, i to Hrvatska neće priznati", poručuje Božo Petrov iz Mosta.

Za predsjednika SDP-a Peđu Grbina jedino bitno u cijeloj priči je da 1. siječnja Hrvatska uđe u Schengen.

"Onda je na Vladi Republike Hrvatske da u razgovoru i s EK i drugima, prije svega na Europskom vijeću, da nakon ulaska Hrvatske u Schengen svaka država članica koja je u Schengenu poštuje pravila schengenskog prostora, a ne da ih zloupotrebljava", kaže Grbin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SEDAM KANDIDATA Prvi test za lijevu Vladu Roberta Goloba: Slovenija izlazi na predsjedničke izbore

A oni koji svakodnevno na svojoj koži osjete odluku arbitražnog suda, i na posao odlaze pod pratnjom policije skupljajući kazne zbog prelaska takozvane crte razgraničenja smatraju: "Iako mnogi hrvatski političari tvrde da imamo dobrosusjedske odnose sa Slovenijom, ne dijelim to mišljenje jer netko tko poseže i želi otimati dio hrvatskog teritorija ne može imati dobrosusjedske odnose", rekao je ribar Danilo Latin.

A koja je priča između nas i naših prvih susjeda, vidjet ćemo ubrzo, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene