Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O aferi pomoćnik

Linić: Ako ne bude postupka, Šegon ostaje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak Slavko Linić kazao je kako su članovi NO-a na današnjoj sjednici od Uprave primili na znanje informaciju o kreditu tvrtki Facta Vera, da o tome nemaju nikakvih drugih zaključaka te da je to 'završena točka', što se tiče procedura HBOR-a.

'Nadzorni je odbor primio na znanje informaciju Uprave i ništa drugo', kazao je Linić u izjavi za medije nakon sjednice NO koja je potrajala nešto više od tri sata. Na upit da li je donesena odluka je li taj kredit u skladu s pravilima, Linić je odgovorio kako bi da nije u skladu 'donijeli drukčije odluke'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Linić branio Šegona Bauk: Nalaz DORH-a je dobra i očekivana odluka Slika nije dostupna Nema kaznenog djela Šegon: DORH je potvrdio da smo Linić i ja bili u pravu

Primili smo informaciju na znanje i nemamo nikakvih drugih zaključaka. Da nije po propisima i pravilima donijeli bi drukčija rješenja, ponovio je. Upitan pak hoće li se o tom kreditu još raspravljati, Linić je kazao da je za NO HBOR-a to 'završena točka, što se tiče procudure HBOR-a'.

Ponovio je i da će odluku o sudbini svog pomoćnika Branka Šegona donijeti onog trenutka kad čuje odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a na pitanje znači li to da, ako Povjerenstvo zaključi da nema razloga za pokretanje postupka, Šegon ostaje, Linić je odgovorio: 'Da, ostaje'.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u četvrtak će odlučiti hoće li pokrenuti postupak za odlučivanje o sukobu interesa pomoćnika ministra financija Branka Šegona.

Objavljena bankarska tajna: Evo detalja kredita tvrtke Linićevog zamjenika

Ministar poduzetništva i obrta i član NO HBOR-a Gordan Maras je također novinarima izjavio kako Nadzorni odbor nije donio nikakav zaključak, već je samo 'dobio informaciju od Uprave koja je rekla da je procijenila da kredit treba dati i donijela takvu odluku'.

Na novinarski upit znači li to da je što se tiče kredita tvrtki Facta Vera sve čisto, Maras je kazao da je 'Uprava utvrdila da postoje određena odstupanja od standardnih programa i uvjeta poslovanja, odnosno davanja kredita, ali je procijenila da kredit treba dati'.

'Dobili smo informaciju da je Uprava odlučila dati kredit bez obzira što djelomično odstupa od njihovih uvjeta davanja kredita i programa vezanih uz turizam. Moram vjerovati Upravi da je to standard na koji ona radi, ali činjenica je da bi trebalo biti manje iznimaka, odnosno da trebaju kriteriji prema kojima se jasno zna koji krediti idu, a koji ne idu. To je moj stav osobni, ali su oni rekli da je to način na koji oni rade, da mogu utvrditi odstupanje i odobriti kredit i tu informaciju su nam dali. Nemam razloga ne vjerovati da nisu napravili po pravilima i proceduri po kojima i inače rade', ustvrdio je Maras.

Ponovio je da, što se njega osobno tiče, nikad ne bih ušao u takav aranžman. Vlada mora zauzeti stav da se takve stvari ne bi trebale raditi, jer, kaže Maras, 'državni dužnosnici moraju imati dva metra armiranog betona između sebe i svog biznisa kada se počnu baviti politikom'.

Potvrdio je i da se na današnjoj sjednici NO HBOR-a raspravljalo i o mogućnosti da svi krediti HBOR-a budu transparentni, kako je to njegov zahtjev te će to 'biti jedna od točaka na slijedećoj sjednici Nadzornog odbora'.

Dodao je i kako će Vlada 'sigurno donijeti određene zaključke vezane za to da dužnosnici na ovakav način ne ulaze u poslovne odnose s kreditnim institucijama u vlasništvu države'.

O nadzoru namjenskog trošenja sredstava HBOR-a koje je provelo njegovo ministarstvo danas pak nije bilo riječi, jer zapisnik o tim kreditima, prema Marasovim riječima, još nije gotov. 'Terenski dio provjere je gotov, ali se radi zapisnik i on će biti poznat u narednih nekoliko dana', izjavio je Maras. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene