Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprezno s pirotehnikom

"Slavimo uz Vatrene, ali bez požara": Vatrogasci izdali preporuke za navijače

Erupcija slavlja nakon Rakitićeva jedanaesterca za prolaz u polufinale SP-a u Rusiji (Foto: Dnevnik.hr)
Erupcija slavlja nakon Rakitićeva jedanaesterca za prolaz u polufinale SP-a u Rusiji (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) preporučuje navijačima da bodre našu reprezentaciju bez korištenja pirotehničkih sredstava jer je požarna sezona u tijeku, a ispaljena raketa ili drugo pirotehničko sredstvo može brzo zapaliti suho raslinje, zato poručuju - "Slavimo uz Vatrene, ali bez požara".

Upotreba pirotehnike može izazvati požare otvorenog prostora, objekata i prometnih sredstava, stoga HVZ u priopćenju preporuča organizatorima gledanja utakmica na otvorenom ili u ugostiteljskim objektima da pripreme sredstva za gašenje kako bi mogli brzo reagirati u slučaju požara.

Ako dođe do požara, odmah zovite vatrogasce

Pročitajte i ovo Prizor požara U blizini Jakuševca U popodnevnim satima buknuo požar: Zapalio se otpad na livadi Vatrogasci, ilustracija Nastale gužve Požar na zagrebačkom mostu: Zapalio se automobil, vatrogasci izašli na teren

Ako ipak dođe do požara, odmah zovite vatrogasce na broj 193, poručuju iz HVZ-a.

Upozoravaju da će se, sukladno Zakonu o zaštiti od požara, novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kazniti fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se novčanom kaznom od 2000 do 15.000 kuna.

Hrvatsku trese nogometna groznica, osobito nakon što je hrvatska reprezentacija počela nizati uspjehe i ući među četiri najbolje reprezentacije svijeta. Fotografije slavlja na gradskim trgovima i ulicama obišle su svijet, međutim zbog upotrebe pirotehničkih sredstava za vrijeme proslava u više navrata izbili su požari.

Požari zbog signalnih raketa

Nakon utakmice između Hrvatske i Islanda, odigrane 26. lipnja ispaljena signalna raketa izazvala je požar u Podgori. Na intervenciju je izašlo 18 vozila i 105 vatrogasaca iz DVD-ova Podgora, Tučepi, Makarska, Promajna, Baška Voda, Brela i dislokacija Javne vatrogasne postrojbe Sisak.

I proslava pobjede nad Rusijom u subotu, 7. srpnja, nije prošla bez intervencija za makarske vatrogasce. DVD Makarska zaprimio je dojavu o požarima na području poluotoka Osejava i Sveti Petar, koji su također izazvani ispaljenim signalnim raketama. S obzirom na to da su požari izbili po jakoj buri, odmah je na teren upućeno pet vozila i 15 vatrogasaca koji su sve požare brzo stavili pod kontrolu.

Na otoku Galešnjaku, koji je zbog svog srcolikog izgleda postao jedan od hrvatskih simbola u turističkom svijetu, skupina navijača u petak 6. srpnja organizirala je paljenje baklji za potrebe milenijske fotografije, kako bi na taj način poslali podršku reprezentaciji. Međutim, došlo je do požara koji su brzom intervencijom ugasili vatrogasci DVD-a Sveti Filip i Jakov.

Srce je vatreno, ali navijajmo pametno, poručuju iz HVZ-a. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene