Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"spustite loptu"

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost i dalje je na čekanju. Državni vrh se prepire, a bivši dužnosnici otkrivaju kakva je prije bila praksa

Andrej Plenković i Zoran Milanović
Andrej Plenković i Zoran Milanović DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković i Zoran Milanović Andrej Plenković i Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Ivo Josipović Ivo Josipović Foto: Dnevnik Nove TV Jadranka Kosor Jadranka Kosor Foto: DNEVNIK.hr +0 Zoran Milanović u Koprivnici Galerija 1/4 >>
Predsjednik i premijer ne razgovaraju, osim putem medija i društvenih mreža. Vijeća za nacionalnu sigurnost nema.

Premijer je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnsot prepustio svom predstojniku Ureda koji je poslao dopis Milanovićevom Uredu. Predsjednika je to razljutilo. Plenković nakon svega o izostanku komunikacije u ponedjeljak kaže:

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika

"Nema nikakve potrebe za tim, baš nikakve! Što bi tu trebalo biti čudno, bi li vi razgovarali na telefon? Građani su nas birali da provodimo programe i da radimo sukladno svojim zakonskim ovlastima ne da vrijeđamo", poručio je Plenković.

Milanović je poziv za sjednicom očekivao od premijera. Sporna mu je razina, a što kaže zakon? Zakon o sigurnosno obavještajnom sustavu RH kaže da sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zajednički sazivaju i pitanja o kojima će se raspravljati i odlučivati zajednički utvrđuju predsjednik Republike i predsjednik Vlade.

Sjednicom Vijeća predsjeda predsjednik, a odluke Vijeća za nacionalnu sigurnost supotpisuju predsjednik Republike i predsjednik Vlade", jasan je zakon.

Kakva je praksa bila do sada? 

Takva je praksa bila i do sada, kažu političari koji su surađivali, iako različitih političkih opcija.

"Najčešće bi razgovarali neposredno o terminu i mogućem sadržaju, a onda bi se u pisanoj formi pripremili mogući materijali. Oko sazivanja sjednice nije nikada bilo problema", poručuje Ivo Josipović.

"Čak ne telefonom, nego bi se našli, onaj tko je smatrao da treba sazvati sjednicu bi pozvao onog drugog na kavu ili obratno. I mi bismo se dogovorili", izjavila je bivša premijerka Jadranka Kosor. 

A dogovora na relaciji Milanović - Plenković nema. Nakon napada Milanović nije bio za sazivanje Vijeća, no poslije se predomislio i pisao premijeru. Plenković je htio da Koordinacija za domovinsku sigurnost prvo pripremi mjere u borbi protiv radikalizacije.

"U njemu sjede i rade predstavnici raznih tijela, pa tako i vatrogasci,
planinari koji s ovim što se dogodilo nemaju veze", rekao je svojedobno Milanović. 

U međusobnoj prepirci jedan drugom nisu ostajali dužni.

"Ako vam netko kontinuirano iznosi laži, neistine, vrijeđa, zašto bi se čuli na telefon?", izjavio je u ponedjeljak Plenković.

"Spustite loptu"

U međuvremenu, Milanovićevom uredu ponuđeni su i termini, ali i tema: Radikalizacija društva i rad Sigurnosno - obavještajnih službi za iduću godinu. Plenković ne misli da tu ima ičega spornoga.

Bivši dužnosnici pozivaju na spuštanje lopte!

"Bilo bi dobro da na neki način svoj temperamente i naravi suspregnu", uvjeren je Josipović. Sastanak državnog vrha potreban je ne samo zbog pucnjave na Markovu trgu, već i pandemije - smatra bivša premijerka Jadranka Kosor.

"Da njih dvojica kao najodgovorniji u državi nastupe zajedno oko takvih stvari i da kažu situacija jest ozbiljna, ne znamo hoće li sutra cijeli sustav kolabirati ako se ovakav trend nastavi", napominje bivša premijerka. Bianca Matković, bivša predstojnica Ureda Ive Sanadera prisjeća se da je znalo zaiskriti i između
njezinog tadašnjeg šefa Sanadera i bivšeg predsjednika Mesića.

"Šef kabineta predsjednika tada u to vrijeme Boris Špremu i ja smo se dogovorili i nakon toga je bila organizirana sjednica Vijeća, u Visokoj, nije bilo ni na jednom ni na drugom terenu, nego neutralnom", kaže Matković. Čini se kako posvađanim stranama nije sporan teren već - izgleda - da je termin. Dok sukob odlazi predaleko.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene