Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više posla

Siniša Hajdaš Dončić: Riječka luka ima potencijal za prekrcaj milijun kontejnera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Siniša Hajdaš Dončić vjeruje da će od 2018. do 2020. biti izgrađeno 80 do 85 posto riječke pruge.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je u utorak da je dosadašnji promet riječke luke nezadovoljavajući i da Rijeka, ako se ostvare potrebni preduvjeti, ima potencijal za prekrcaj milijun kontejnera.

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

'Promet riječke luke do sada je nezadovoljavajući. Rijeka ima potencijal da u nekoj sljedećoj dekadi dođe na milijun kontejnerskih jedinica, što bi bio optimalni kapacitet, a za to se moraju ostvariti tri bitna preduvjeta', rekao je ministar odgovarajući na novinarsko pitanje.

Kao jedan od preduvjeta naveo je uspješno koncesioniranje završetka terminala na Zagrebačkoj obali. U vezi s time, naveo je da je po metodologiji Svjetske banke završen drugi krug upoznavanja potencijalnog investitora te da su u riječkoj Lučkoj upravi za sada zadovoljni interesom potencijalnih ponuditelja, od kojih se očekuje da imaju veliko međunarodno iskustvo.

Hrvatska će ipak graditi Pelješki most?

Istaknuo je da se, nakon završetka natječaja i početka gradnje, paralelno provode dva sljedeća koraka – uređenje željezničke pruge, kao dijela europskog koridora, i ulaganje u izgradnju ceste D 403, koja će spojiti zapadni dio luke i riječku obilaznicu, a nužna je za 'izvlačenje' tereta iz luke.

Ministar, koji je u utorak u Rijeci sudjelovao u javnoj raspravi o nacrtu zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, naglasio je da nema rješenja 'preko noći'. Riječ je o ulaganju u ključnu infrastrukturu, pri čemu samo ishođenja dozvola traju oko dvije godine, nakon čega će početi radovi, dodao je.

Ostojić uručio Hajdašu Dončiću 52 vanjska defibrilatora

Hajdaš Dončić vjeruje da će od 2018. do 2020. biti izgrađeno 80 do 85 posto riječke pruge, kroz instrument javnog nadmetanja, dodavši da su svi ti podaci o kojima je govori provjerljivi i da su ugovori potpisani.

Što se tiče cargo prometa, osobito kontejnerskog prometa, riječka luka je prioritet Vlade. Postala je sastavni dio europskih koridora, čime je omogućeno sufinanciranje između 75 do 85 posto ulaganja, istaknuo je ministar.

Naveo je i da je HŽ Infrastruktura potpisala ugovore za projektiranje do građevinske dozvole pruge od Skradnika do Botova, a na jednoj dionici otvoren je i tender za radove. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene