Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

treći krug

Nastavljeni pregovori o kolektivnom ugovoru: "Očekujemo da na sljedećem sastanku sindikati izađu s konkretnijim zahtjevima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici vlade i sindikata u javnim i državnim službama u utorak su na trećem krugu kolektivnih pregovora otvorili pitanje materijalnih prava za predstojeće razdoblje, a očekuje se da će sindikalci na idućem sastanku iznijeti zahtjeve za povećanjem materijalnih prava.

Pomoćnik ministra rada Dražen Opalić rekao je nakon sastanka s predstavnicima sindikata u državnim službama da je produljena primjena kolektivnog ugovora za državne i temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, koji su u međuvremenu istekli.

Stoga božićnice i dar za djecu, koji će biti isplaćeni u ponedjeljak, ostaju po starom pa će svi državni i javni službenici dobiti 1500 kuna za božićne blagdane, odnosno 600 kuna po djetetu.

Kolektivni ugovor o kojem sad pregovaraju socijalni partneri odnosit će se na buduće razdoblje, rekao je Opalić, napomenuvši da je u utorak prijepodne sastanak u virtualnom obliku održan sa sindikatima javnih službi, a poslijepodne u ministarstvu sa sindikatima državnih službi.

"Otvorili smo priču o materijalnim pravima i očekujemo da na sljedećem sastanku sindikalna strana izađe s konkretnijim zahtjevima za povećanje materijalnih prava", kazao je Opalić.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izjavio je da će na sljedećem sastanku iznijeti konkretne prijedloge u vezi materijalnih interesa nakon što dobiju podatke Fine.

Kad rastu troškovi trebaju rasti i plaće

"Razgovarali smo da se, s obzirom na povećanje troškova života, moraju povećati plaće državnih i javnih službenika i namještenika", rekao je Jagić no zasad nije otkrio sindikalne zahtjeve.

"Imamo svoje zahtjeve, ali besmisleno bi bilo da ih dajemo u javnost dok ne dogovorimo sa socijalnim partnerima kakve su mogućnosti i koliko su realni", kaže Jagić.

No, s obzirom na rast BDP-a, sindikati očekuju da porastu i materijalna prava njihovih članova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže reakciju Božinovića Načelnik nezakonito prešao granicu s kartonskom kutijom? Policajci zgroženi ispitivanjem sindikalista: "Ovo nije bilo ni u doba komunizma"

Pročitajte i ovo Josip Aladrović - 1 ALADROVIĆ SA SINDIKATIMA Potpisan protokol o početku pregovora o kolektivnom ugovoru za državne službe. Sindikati očekuju povećanje plaća

Poručio je kako je čvrst stav sindikata u državnim službama da ugovor mora biti potpisan na četiri godine bez obzira na najavljeno donošenje zakona početkom 2024.

Napomenuo je da će se za idući sastanak bolje pripremiti s obzirom da nisu dobili podatke koje su tražili, ali to nije stvar Vladina pregovaračkog odbora već Fine.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je kako su dogovorili da zahtjeve neće javno iznositi dok ih ne predstave socijalnim partnerima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene