Obavijesti Video Pretražite Navigacija
67 je previše

Sindikati s Vladom žele razgovarati samo o jednom - datumu održavanja referenduma, a spremni su i ako ga Ustavni sud odbaci

Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr)
Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ranko Ostojić (Foto: Dnevnik.hr) Ranko Ostojić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Josip Aladrović (Foto: Dnevnik.hr) Josip Aladrović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ustavni sud RH (Foto: Dnevnik.hr) Ustavni sud RH (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Razgovor o referendumu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Referendum 67 je previše će, s obzirom na prebrojane potpise i nepopustljivost sindikata teško izbjeći. Sindikati prijete, kako će, odluči li Sabor da referenduma nema, u prosvjede. Toga je svjesna i Vlada pa poručuju kako su spremni na kompromis.

Mjesec dana ministarstvu uprave trebalo je da utvrde kako su sindikalisti prikupili dovoljno potpisa za referendum, njih više od 700.000.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zvonimir Rusjan - 3 Užasna situacija SKANDALOZNO Zvonimir je 11 godina bez mirovine zbog nevjerojatnog razloga: "Vjerojatno čekaju da umrem..." Referendum u Švicarskoj Tijesna većina Švicarci izglasali kasniji odlazak radnica u mirovinu, najavljeni prosvjedi: "Ovo je pljuska svim ženama"

''Očekujem da još možemo razgovarati o ovoj temi ako postoji potreba. I referendum je ustavno pitanje i građani imaju pravo na to'', rekao je Josip Alardović, ministar rada.

Sindikati pak žele razgovarati, ali samo o datumu održavanja referenduma.

''Kada je došlo više od 700.000 potpisa građana, jasno je da oni traže referendum i mi više ni na što drugo ne smijemo pristati nego na to'', rekao je Krešimir Sever, predsjednik NSH.

''Mi kao Vlada ćemo sigurno razgovarati o rješenjima koja svima koriste. Otvorena je mogućnost razgovora'', kaže Alardović.

Darinko Kosor često je prvi glasnik promjena u koaliciji. Predlaže izmjene zakona i uvođenje skandinavskog modela: ''Moj prijedlog je da se radi do 65 godina, a svi koji žele da rade do 67 imaju zakonsku mogućnost. Danas to nemaju''.

Sindikaliste više brine Ustavni sud. Ako suci na kraju odbace mogućnost referenduma, sindikalisti su spremni i za to.

''Sasvim sigurno je da ćemo mi onda krenuti u razne akcije jer je vrijeme pogodno kao i pred europske izbore. Štrajkovi su tu pred predsjedničke izbore. Pa pitanje štrajkova ili kombinacija štrajkova i prosvjeda'', rekao je Sever.

SDP je potpisao inicijativu, sada želi i referendum. ''Vlada će učiniti sve da referenduma ne bude kada su predsjednički izbori. A tko će im pomagati, vidjet ćemo'', kaže Ranko Ostojić, potpredsjednik SDP-a.

Možda je bila taktička greška u mirovinskoj reformi što smo dirali rok da ga nismo dirali ostalo bi 67 kao prije 5 ili 6 godina.

Hrvatski sabor mjesecima raspravu o referendumu može odgađati. Nema rokova. Osim kada sve proslijede na Ustavni sud. Tada suci moraju u 30 dana odlučiti - idemo li na četvrti referendum od neovisnosti ili ne.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene