Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogli bi napajati pola Slavonije

Još jedan apsurd: Sikirevci leže na bogatim izvorima pitke vode, a mještani umjesto nje piju bunarsku vodu

Leže na vodi koja im je nedostupna (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Leže na vodi koja im je nedostupna (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Leže na vodi koja im je nedostupna (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Leže na vodi koja im je nedostupna (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Leže na vodi koja im je nedostupna (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Rezultati analize slavonsko-brodske vode već nekoliko dana pokazuju da u njoj nema nedopuštenih ugljikovodika. Dok se čeka odluka ministra zdravstva o ispravnosti te vode, u tijeku je i priključenje brodskoga Vodovoda na alternativno vodocrpilište u Sikirevcima.Iako leže na bogatim izvorima pitke vode kojom mogu napajati pola Slavonije, Sikirevcima ta voda nije dostupna. Umjesto nje oni piju puno lošiju, bunarsku vodu.

Sikirevci doslovno leže na izvorima pitke vode. No, od toga nemaju apsolutno nikakve koristi. Spadaju među 10 najnerazvijenijih općina u Hrvatskoj. No, s druge strane Sikirevci su među 10 općina s najvećim natalitetom u državi. I sada umjesto da dobro žive od svog jedinog prirodnog resursa, pitke vode, oni ovise o državnoj pomoći.

Pročitajte i ovo Ilustracija UNICEF Tisuću djece dnevno umre zbog zagađene vode za piće Prosvjed u Vinkovcima zbog poskupljenja vode - 3 Vinkovčani na nogama Kap koja je prelila čašu: ''Ovo je lihvarsko poskupljenje vode''

"Nemamo nikakve koristi. Obećano je prije 13 godina kanalizacija, priključci na vodu besplatno. Do dana danas nema ničega", govori načelnik, Josip Nikolić.

Umjesto tvrtke u vlasništvu općine, bogatim vodocrpilištem upravlja vinkovački Vodovod, jer Sikirevčani nemaju novca za priključak na vodovod.

Domaćinstva priključak plaćaju 5 tisuća kuna, a poduzetnici i nekoliko puta više.

"Cijena je bila previsoka, približno 21 tisući kuna", govori poduzetnik Mario Vuković.

Činjenica da vodovod iz jedne županije upravlja izvorima vode u drugoj županiji očito je zbunila i premijera Plenkovića kada je govorio o zagađenoj vodi u Slavonskom Brodu.

"Spajanje vodovoda Slavonskoga Broda na Vodocrpilište Sikirevci koje je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dakle susjednoj županiji Brodsko-posavskoj", rekao je Andrej Plenković ranije ovog tjedna.

To je dodatno razljutilo mještane Sikirevaca koji su poslali poruku premijeru kao i na Vladin facebook profil. Ležati na vodi a biti bez vode, svi se slažu, nema smisla.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene