Obavijesti Video Pretražite Navigacija
govorio i o cjepivu

Učinjen važan korak za uvođenje eura, Plenković vrlo zanimljivo komentirao kad bi se mogla održati sjednica VNS-a

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Održana je sedma sjednica Nacionalnog vjieća za uvođenje eura nakon koje je predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao i druge aktualnosti.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je sedmom sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu Tko će prvi na Pantovčak? "Gdje ti je vladajuća većina, Plenkoviću?" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Izvijestio je da je Vijeće prihvatilo tekst dokumenta koji će danas biti upućen u javno savjetovanje. Plan je da se Nacionalni plan prihvati do kraja godine, a sukladno strategiji za uvođenje eura. Cilj je da Hrvatska 1. siječnja 2023. uvede euro kao valutu. Na pitanje koji su mogući izazovi na tom putu, premijer je rekao da je cilj zadržati deficit niži od 3 posto. Najavio je da će raditi na ispunjavanju kriterija, sprečavanju pranja novca, jačanju pravosudnog sustava. Vlada je preuzela obvezu da napravi ključne iskorake koji uključuju i plan poreznog rasterećenja.

''Nismo ni naivni ni glupi''

O interpelaciji za Krš-Pađene rekao je da nije bio u Saboru jer je tema promašena i da iza svega stoji ''pravednik Dobrović, bivši mostovac''. Rekao je da ništa od toga što su sad navodili iz Domovinskog pokreta, Dobrović nije provodio kao ministar. ''Vlada nije teklič i nije kurir, to su uratci loših studenata i đaka, da se njima dostave određeni dokumenti, a oni su mogli izravno to dobiti od onih tijela koji podsjeduju tu dokumentaciju. Rasprava je pokazala da bi dokumente dobili. To je teatar'', naglasio je. Dodao je da je prva taktika opreme bila zahtjev za osnivanje istražno povjerenstvo. ''Niti smo mi od jučer, niti smo naivni niti smo glupi. To se dogoditi neće, mogu samo sanjati'', istaknuo je.

Rekao je da će u Vladi odgovarati na sve te inicijative koje će saborska većina odbijati. ''Hajdaš Dončić je kao baba Vanga mislio da će imati 68 mandata, a dobili su manje, kao i ovi iz Domovinskog pokreta i Mosta koji su dobili premalo pa ne mogu ucjenjivati'', poručio je.

O sukobu s predsjednikom zbog VNS-a

Što se tiče sazivanja sjednice VNS-a premijer je ponovio da je glasnogovornik predsjednika lažno rekao da nisu dobili materijale. Naglasio je da je predstojnik njegova ureda Frka Petešić dostavio dopis predstojniku Ureda predsjednika Orsatu Miljeniću s popisom tema i prijedlogom termina. ''To nije vrsta komunikacije za koju moraju osobnu korespondenciju imati predsjednik države i Vlade'', objašnjava. Dodao je da je Frka Petešić dvaput zvao Miljenića da ga pita za termin. ''Nije do nas, ponudili smo tri termina, ponuda i dalje stoji, ako dobijemo odgovor da im paše neki tremin, onda će biti sastanak u četvrtak ili petak. Ako odgovore u subotu, nije realno da će sastanak biti u četvrtak ili petak. To je odgovor'', rekao je.

Posebno je istaknuo da imamo stagnaciju rasta zaraženih koronavirusom. Rekao je da su bitni brojevi onih koji su hospitalizirani, koji su na intenzivnom liječenju i na respiratoru. Za Pfizerovo cjepivo Plenković je rekao da smo preko Europske unije išli u razgovore za nabavu cjepiva. ''Mi igramo na više ploča. Cjepivo koje bude prvo proglašeno kao dobro, EU će ići na to, a onda i Hrvatska'', naveo je predsjednik Vlade.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene