Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Efikasni smo kao i Rumunji

Grčić: "Očigledno je da će ova Vlada imati veliki problem s povratom sredstava u EU proračun"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP predstavlja detaljnu analizu korištenja EU fondova. Izjave daju Branko Grčić i Domagoj Hajduković.

Konferencija za novinare SDP-a na temu "Krize korištenja EU fondova", na kojoj će SDP-ovi saborski zastupnici Branko Grčić i Domagoj Hajduković predstaviti detaljnu analizu trenutne iskorištenosti EU fondova u Hrvatskoj, održava se na Iblerovom trgu.

Pročitajte i ovo Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?'' Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Prije ljeta Grčić je, kaže, zatražio izvješće isplate sredstava iz EU fondova od Ministarstva financija te na temelju tih podataka uvidio da je početkom 2017. povučeno vrlo malo tih sredstava.

"Sporost u svim segmentima i provođenju svih projekata", ističe Grčić.

Nemamo podatke što je od predujmova potrošeno.

Ključno pitanje je, kaže Grčić, koliko će Vlada neiskorištenog novca morati vratiti u EU proračun. "Očigledno je da će ova Vlada imati veliki problem s povratom sredstava u EU proračun", dodaje.

"Već u prvoj polovici 2018. slijedi prvi opoziv tih sredstava", dodaje Grčić. "To će biti ključan moment za ovu Vladu i što su napravile dvije Vlade HDZ-a", kaže Grčić.

Hrvatskoj je na raspolaganju 10,7 milijardi eura, a Hrvatska je dosad iskoristila tek pola tih sredstava.

Prozvao je HDZ-ovu europarlamentarku Ivanu Maletić zbog nekadašnjih prozivki Vladi Zorana Milanovića zbog neiskorištenih EU fondova, te joj porčio: "A gdje je sad? Zašto se kritizira ovu Vladu?"

Istaknuo je da nedostaje i transparentnost oko ugovaranja i isplate sredstava EU fondova. "Pokušajte sad naći takvu tablicu za financijsku perspektivu", pozvao je novinare Grčić.

"To je katastrofično"

Hajduković je novinarima pokazao graf u kojem su prikazane krivulje povlačenja sredstava iz EU fondova Hrvatske, Rumunjske, Češke i Slovenije. Hrvatska je po tom pitanju, slična Rumunjskoj, koja isto tako slabo povlači sredstva iz EU fondova.

1,65 milijardi eura ugovoreno, a realizirano je 157,5 milijuna eura od mogućih 12 milijardi eura na raspolaganju, kaže Hajduković.

"Hrvatska je uspjela ugovoriti 13,1 posto sredstava, a realizirati tek 1,2 posto. To je katastrofično", poručuje Hajduković. Dodao je da rastemo u realizaciji tek 0,1 posto.

"Hrvatska je u ozbiljnoj krizi povlačenja sredstava iz EU fondova", poručio je na kraju Hajduković.

Pozvao je isto tako i Vladu da se trgne kad je u pitanju Slavonija i pomoć Slavoniji sredstvima iz EU fondova.

Opoziv sredstava

Grčić je pojasnio proceduru oko opoziva sredstava. M+3 pravilo kaže da se novac koji je raspoloživ za jednu godinu, troši još naredne tri godine, nakon čega ide obračun i opoziv sredstava. "Taj opoziv mogao bi biti značajan", ističe Grčić ali i dodaje da se trenutno ipak ne zna kakvo je stanje u vezi s tim.

"Deficit Hrvatske je znatno veći nego što to proračun pokazuje"

Grčić je komentirao i samopohvalu Vlade o tome da je proračun u plusu.

"Ako je tako dobro na prihodovnoj strani, onda očekujem da krene u smanjenje PDV-a, a na rashodnoj strani ako je dobro, neka smanje dug zdravstva, neka rješe plaće profesora i neka počnu rješavati probleme Hrvatskih cesta", rekao je Grčić.

"Taj deficit koji se iskazuje, nije realan deficit", kaže Grčić. "Deficit Hrvatske je znatno veći nego što to proračun pokazuje", dodaje.

Grčić je na kraju rekao i da mu je drago da je Vlada odustala od novog modela poreza na nekretnine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene