Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne smijemo izgubiti ni tjedan'

SDP traži izbore u rujnu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Jovanović je rekao kako SDP traži da - nakon uspješnog zaključenja pregovora s EU - izbori budu potkraj rujna ove godine kako bi se omogućilo da nova vlada kvalitetno pripremi proračun i drugo za reforme u 2012. godini

Po njegovim riječima, Hrvatska je s Jadrankom Kosor na čelu HDZ-ove Vlade nepovratno izgubila dvije godine u "lutanju nepostojećim programom ekonomskog oporavka" te da su jedina vrata koja trebaju biti širom otvorena ona na Banskim dvorima, kako bi premijerka što prije otišla.

Jovanović je izjavio da predsjednica Vlade bezglavim jurenjem po Hrvatskoj, tražeći ključ ostanka u premijerskoj fotelji, pokazuje da je samo loša kopija svog prethodnika Ive Sanadera'  te da je 'HDZ stranka u kojoj se ne smije misliti svojom glavom i govoriti drugačije od Sanaderove nasljednice jer se onda nakon tajnog snimanja raspuštaju cijele županijske organizacije'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jovanović kritizirao vladu Jadranke Kosor 'U sadašnjoj vladi nema ministra koji nije umočen u barem dvije afere' Slika nije dostupna Zaoštravanje situacije Jovanović: Povlačim se iz politike ako se dokažu Hebrangove optužbe

'Odgopvor na svu njihovu katastrofičnost su i činjenice o svemu onome što je premijerka do sada dobro učinila, i o svemu onome što je zapravo i razlog koji vodi jednom optimizmu kojeg ona širi, a koji će zaista i pomoći da Hrvatska što prije izađe iz gospodarske krize', odgovorila je SDP-u HDZ-ova Vesna Buterin.

U SDP-u smatramo da Hrvatska ne smije izgubiti ni tjedna i tražimo da, nakon uspješnog zaključenja pregovora, izbori budu potkraj rujna ove godine, rekao je Jovanović dodavši da bi to omogućilo da nova vlada kvalitetno pripremi proračun i drugo za reforme u 2012.

>> Milinović: SDP će izgubiti izbore ma kakve bile izborne jedinice

Ocijenio je da će oporavak Hrvatske biti spor i dugotrajan, ali da je s HDZ-om na vlasti oporavak nemoguć. Vlada koja ne može građanima osigurati pravo na pošten rad od kojeg će imati plaću za kvalitetan život i pristojnu mirovinu ne zaslužuje da upravlja državom, rekao je. Jovanović je naveo da je 'najnovija priča o padu nezaposlenosti običan spin' te da je pokazatelj duboke krize i to što 130.000 više ne uplaćuje doprinose, odnosno da je nestalo toliko radnih mjesta.

Jovanović je naglasio da su temelj politike SDP-a rad, red, poštenje, pravednost i solidarnost te smatra da se po tome razlikuju od HDZ-a. Jovanović je još rekao kako hrvatski građani zaslužuju da Ivo Sanader bude odmah izručen jer bi u suđenju koje će biti pravedno i objektivno, budući da Hrvatska može voditi takav postupak, bilo do kraja razjašnjeno kako je funkcionirala korupcijska hobotnica koju je vodio Sanader.

'I bez ikakve dileme, ponovno naglašavam, da je to bila kriminalna, zločinačka organizacija koja je organizirala pravi zločinački poduhvat s ciljem pljačkanja državnog proračuna i državnih tvrtaka', rekao je Jovanović dodavši da, ako bi Sanader bio pravomoćno osuđen, štetu koju je on kao predsjednik HDZ-a nanio Hrvatskoj mora platiti HDZ kao pravna osoba.

U nastavku je saborski zastupnik SDP-a Luka Denona usporedio rad njemačke kancelarke Angele Merkel i premijerke Kosor, kazavši da je Merkel na vrijeme vidjela što se događa i shvatila da krizu treba rješavati te je to i učinila. Kosor, ustvrdio je Jovanović, 'nije čula što joj građani, sindikati i gospodarstvenici poručuju, ne zna se suočiti s krizom, niti je učinila išta da se stanje poboljša'. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene