Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP: Novi sastav Povjerenstva za sukob interesa sramotan i skandalozan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić sramotnim i skandaloznim za Hrvatsku nazvao je prijedlog novog sastava Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ocijenivši da je HDZ i time pokazao kako mu nije namjera suzbijati korupciju i sukob interesa.

Stazić je prozvao HDZ da je, uz tri svoja člana, u Povjerenstvo kadrovirao i pet nestranačkih članova "koji su svi podanici i poslušnici HDZ-a", kao i pravaša Antu Đapića, koji je, kazao je, idealan član jer se opterećen vlastitom aferom lažnog magisterija neće baviti aferama vladajućih stranaka.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić JOŠ IMA NEPOPUNJENIH MJESTA Vučić objavio novi sastav srbijanske vlade, u njoj je i predstavnik Hrvata Slika nije dostupna Saborska rasprava Stazić upozorio HDZ-ovce da krše zakone

Naime, saborski Odbor za izbor i imenovanja prošloga je tjedna Saboru predložio 11 kandidata za članove Povjerenstva - šest stranačkih i pet neovisnih (vanjskih).

Stazić je rekao kako takav sastav Povjerenstva, uz omjer devet naprema dva u korist HDZ-a, neće više pratiti kako će premijer Ivo Sanader "povećati svoju kolekciju satova" i "kako će se ministri bogatiti".

HDZ je prozvao da je nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora odlučio sve nezavisne regulatorne institucije, od Ustavnog suda preko Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe programa suzbijanja korupcije pa do Povjerenstva za sukob interesa, "staviti pod svoju šapu".

Na novinarsko pitanje zašto SDP ostaje u takvom Povjerenstvu i daje mu legitimitet, odgovorio je kako je dobro da barem jedan član stranke (kandidat je Ivo Josipović) sjedi u Povjerenstvu i kontrolira njegov rad, a iz njega, ističe, uvijek može izaći.

SDP-ovac Željko Jovanović, koji predsjedava Nacionalnim vijećem za praćenje provedbe programa suzbijanja korupcije, poručio je kako je nakon ovakvog sastava Povjerenstva, koji Sabor još treba potvrditi, jasno da HDZ unaprijed ruši vjerodostojnost Povjerenstva i dodatno smanjuje povjerenje građana u institucije vlasti i politiku.

Ocijenio je i da će takvo Povjerenstvo biti samo "šminka" za Europsku uniju, koja, napominje, u svakom svom izvješću korupciju ističe kao jedan od najvećih hrvatskih problema te kao primjer neučinkovitosti bivše i aktualne vlade.

Jovanović je najavio da se rad njegova Vijeća neće svoditi samo na primanje na znanje izvješća Povjerenstva, nego da će ih detaljno kontrolirati, te će, primijeti li "aljkavosti" u radu Povjerenstva, Vijeće na javnoj sjednici to problematizirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene