Obavijesti Video Pretražite Navigacija
što prije donijeti mjere za spas

Završio sastanak koalicijskih partnera u Banskim dvorima: Izvjesno je da ćemo na izbore u srpnju

Andrija Jarak - 2
Andrija Jarak - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrija Jarak - 2 Andrija Jarak - 2 Foto: DNEVNIK.hr Branko Hrg Branko Hrg Foto: DNEVNIK.hr Ivan Vrdoljak Ivan Vrdoljak Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrija Jarak Galerija 1/4 >>
Premijer Andrej Plenković okupio je u Banskim dvorima koalicijske partnere. Glavna tema bio je rebalans proračuna te je premijer upoznoa okupljene s prijedlogom za državnu odvjetnicu, a na dnevnom redu bile su i ostale teme oko učinaka mjera Vlade, koliko je korisnika te što bi se moglo napraviti, rekao je Branko Hrg novinarima nakon koalicijskog sastanka.

Glavna tema sastanka su predstojeći parlamentarni izbori, ali i rebalans proračuna o kojem će se raspravljati u četvrtak. Zanimljivo je da se na koalicijskom sastanku nisu pojavili predstavnici većine manjinaca. Došao je tek Milorad Pupovac, a nije došao nitko iz stranke Milana Bandića. Sastanak još uvijek traje, a sve prati reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Pročitajte i ovo Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata" Koalicija u središnjici SDP-a Predstavljena koalicija "Rijeke pravde": "Građani su najveća rijeka koja će odnijeti sav talog i smrad koji nam se nakupio u 30 godina"

Sastanak koalicijskih partnera u Banskim dvorima završio je oko 17 sati. Najviše se govorilo o rebalansku proračuna, a ministar financija Zdravko Marić kazao je da se već u prvom tjednu relaksacije mjera bilježi porast prihoda od 22 posto u odnosu na prošli tjedan, ali bit će teško namaknuti milijarde potrebne za spas gospodarstva.

Ministar Marić kazao je kako rebalans proračuna ne veže za izbore.

"U okviru naših zakonom izglasanih mogućnosti imamo izmjene zakona o izvršenju državnog proračuna. Na samom početku izbijanja krize, kada smo išli s prvim paketom mjera, mijenjali smo zakon o izvršenju proračuna da si otvorimo mogućnost određenog manevarskog prostora.

S kvalitetnim rebalansom, odnosno svime što se treba napraviti da se mjere koje nismo originalno planirali, dakle ključna mjera je potpora za isplatu djela plaća gospodarstvenicima, to je bilo izvršavano kroz preraspodjele, a sada je ideja da se to stavi u proračun kao takav. Samo u jednom mjesecu smo isplatili više od milijardu i petsto milijuna kuna, a u svibnju za travanj očekujemo i veći iznos jer je potpora veća", rekao je Marić i potvrdio da nisu razgovarali o datumu izbora.

Izašli članovi koalicije, HDZ ostao u Banskim dvorima

Iz Banskih dvora za sad su izašli samo koalicijski partneri, a HDZ je ostao vjerojatno raspravljati o parlamentarnim izborima. Sve je izvjesnije da ćemo u srpanj na birališta, a moguća tri datuma su 5., 12. i 19. srpnja. Rok da se raspusti Sabor prije izbora je 30-60 dana što znaći da bi to moglo biti od 15.-20. svibnja pa se postavlja pitanje hoće li stići potvrditi rebalans proračuna. Problema ne bi trebalo biti jer su svi svjesni da da izbori trebaju što prije provesti da se što prije provedu i konkretne mjere za spas gospodarstva. 

Vrdoljak: Ja želim da izađemo sa gospodarskim programima

HNS-ov Ivan Vrdoljak na pitanje jesu li Jasenovac i Okučani te ovi prijepori oko ZDS promijenili njegovo mišljenje oko koalicije ili je sve stabilno odgovara: "Populisti i ekstremisti u hrvatskoj politici će sigurno nametati teme koje su nametali zadnjih 20 godina, ako prevladava tema ZDS onda ćemo se vratiti u kampanju koja je slična bila 2003. godine, ja želim da izađemo sa gospodarskim programima, da pričamo kako Hrvatska treba izgledati 2022."

Hrg: Nismo raspravljali o raspuštanju Sabora, imamo još puno posla

"Nismo započeli nikakve konkretne pregovore. Mi smo na zadnjim izborima bili koalicijski partner, to je ona tzv točkasta koalicija s HDZ-om, ako će oni htjeti neke koalicijske partnere vjerojatno će ponudit", rekao je HDZ-ov Branko Hrg.

"Konkretno smo razgovarali o rebalansu proračuna koji će biti ovaj tjedan na Vladi, i nekim elementima u tom dijelu. Premijer nas je upoznao i s prijedlogom za državnu odvjetnicu, i ostale teme oko učinaka mjera Vlade, koliko je korisnika, što bi se moglo napraviti", rekao je Hrg novinarima nakon koalicijskog sastanka.

Dodao je da nisu raspravljali o raspuštanju Sabora.

"Nismo o tome ništa baš konkretno, jer pred nama je još dosta intenzivan rad Sabora, i treba donijeti rebalans i zakon o sanaciji šteta od potresa. Znači, dosta je stvari koje će se još morati ovih dana morati donositi. Treba još stvari odraditi vezano za nastavak školske godine. Ima još dosta posla", istaknuo je Hrg.

Kazao je da premijera nisu pitali kada bi volio parlamentarne izbore, ali da je ta tema svepristuna, no da ovisi o tome kakva će biti epidemiološka situacija.

"Vrapci već znaju da je to blizu. Moramo donijeti još sve ove zakone koji su potrebni", rekao je Hrg i dometnuo kako će "gospodin Capak (ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo) nakon toga reći može li se ili ne".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene