Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogi još nemaju ni grobove najmilijih

Sandrin otac je imao 24 godine kad je nestao, a potraga za njime traje 31: "Iz naše kuće je otišao na farmu, a obitelj je zarobljena"

Oko 300 vukovarskih obitelji još nema grobove najmilijih. Sandra Rapčak Škomrlj iz Udruge djece poginulih i nestalih branitelja i dalje traga za svojim ocem.

"Brojka kao da je zapela, iako su proteklih godina intezivirane pretrage na terenu. Brojka značajnije ne pada", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Sandra Rapčak Škomrlj iz Udruge djece poginulih i nestalih branitelja u kazala je da je imala dvije godine kada joj je 30. rujna 1991. godine nestao otac Boris.

"Svoga oca se ne sjećam. Iz obiteljske kuće je otišao na farmu Jakobovac. Tog istog dana je moja obitelj zarobljena i odvedena u logor, a mama, baka i ja u Negoslavce gdje je mama dva dana silovana. Djed je odveden u Begece. Po oca i ostale Hrvate su došli, zaroboli i ubili ih Srbi iz Negoslavca", prisjetila se Rapčak Škomrlj.

Sandra Rapčak Škomrlj, Udruga djece poginulih i nestalih branitelja Sandra Rapčak Škomrlj, Udruga djece poginulih i nestalih branitelja i Marina Bešić Đukarić (Foto: DNEVNIK.hr)

Ključ o nestalima, smatra, krije se u Republici Srbiji. "Ali i među Srbima koji žive u Hrvatskoj i koji su sami sudjelovali u agresiji na našu domovinu. Moramo puno jače inzistirati na potrebnim informacijama jer znamo da ih Srbija, a i Srbi pored prolazimo svaki dan - znaju", napominje Rapčak Škomrlj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TUŽNA OBLJETNICA Kolona sjećanja dostojanstveno prošla Vukovarom: ''Ništa me nije moglo spriječiti da dođem. Osjećam neizmjeran ponos što sam dio svega ovoga''

Komentirala je i one koji su danas imali spuštene rolete. "To je njihov problem. Ne mogu se pomiriti s činjenicom i istinom da su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. Mi smo svoju domovinu branili", dodaje Rapčak Škomrlj.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, gradonačelnik Grada Vukovara DAN SJEĆANJA Ivan Penava za Dnevnik Nove TV: "Nema smisla pričati o nekakvim kolonama. To smo kao društvo nadišli"

Sandra Rapčak Škomrlj, Udruga djece poginulih i nestalih branitelja Sandra Rapčak Škomrlj, Udruga djece poginulih i nestalih branitelja (Foto: DNEVNIK.hr)

Pitanje nestalih stvorilo je i "trzavice" među vladajućima i oporbe, dodala je Bešić Đukarić. "To je gubljenje vremena na njihove prepirke. Svatko tko se iskreno želi baviti  problemom nestalih - može. Bilo da je to osoba iz politike ili ne.

Naši političari imaju alat u svojim rukama i trebaju ga iskoristiti. Inzistirati od Republike Srbije potrebne informacije i raditi na pitanju ratnih odšteta kao što radi naša udruga", smatra Rapčak Škomrlj.

"Sandrin otac imao je 24 godine kada je nestao. Potraga za njime traje 31 godinu. Duže ga se traži nego što je bio živ", zaključila je Bešić Đukarić.

Sandra Rapčak Škomrlj, Udruga djece poginulih i nestalih branitelja Marina Bešić Đukarić, reporterka Nove TV (Foto: DNEVNIK.hr)

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene