Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez komromisa na kompromis

'Tražit ću EU da prekine teatar sa Slovenijom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska neće prihvatiti izmjene prijedloga povjerenika za proširenje Ollija Rehna za rješenje graničnog prijepora sa Slovenijom, koji je Hrvatski sabor već prihvatio, a koliko čujem nisu ih prihvatili ni Slovenci, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Ivo Sanader.

Hrvatska je prihvatila prijedlog Ollija Rehna i europske trojke još prije nekoliko tjedana u Hrvatskom saboru. Taj prijedlog je još uvijek na stolu. Postoje pokušaji, prije svega Slovenije, da se taj prijedlog izmijeni na štetu Hrvatske, iako je i on već bio kompromis. Mi to naravno nećemo prihvatiti i to je jutros u ime vlade, u ime predsjednika, u ime hrvatskog državnog vrha ministar Jandroković prenio povjereniku Rehnu’, rekao je Sanader u Bruxellesu gdje sudjeluje na tribini Zaklade Hans Seidel.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rehnu je dosta 'Nema promijena okolnosti i nema novog dogovora' Slika nije dostupna Tuerk želi Hrvatsku u EU 'Ozbiljno shvaćamo Rehnovu inicijativu'

Ni Slovenci nisu zadovoljni novim prijedlogom

Hrvatski premijer će nakon toga sudjelovati na summitu čelnika Europske pučke stranke. ‘Kako čujem ni Slovenci nisu zadovoljni s tim, slovenski parlamentarni odbor ga nije prihvatio. Ja ću danas na sastanku Europske pučke stranke, a možda već i ovdje u Zakladi Hans Seidel, iznijeti dva prijedloga hrvatske vlade i tražiti od EU-a da prekine ovaj teatar’, rekao je Sanader.

Sastanak povjerenika Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom koji je počeo u četvrtak ujutro prekinut je i bit će nastavljen popodne, rekla je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy. Premijer Sanader je pozdravio jučerašnji dogovor s Europskom komisijom o modelu privatizacije hrvatskih brodogradilišta. ‘Mislim da je to veliki uspjeh za Hrvatsku, to je dokaz da bez obzira na slovensku blokadu Hrvatska radi na reformama i da ih nastavlja, a ako se deblokira ova situacija, možemo završiti pregovore za nekoliko mjeseci’, rekao je Sanader.

Mesić: Hrvatska može prihvatiti samo pravno rješenje

Predsjednik Republike Stjepan Mesić u četvrtak je u Zagrebu ponovio kako je Hrvatskoj u graničnom prijeporu prihvatljivo isključivo rješenje koje se temelji na međunarodnom pravu i rekao kako ne zna kakva je još moguća kozmetika u prijedlogu Ollija Rehna koja bi bila prihvatljiva i za jednu i za drugu stranu.  ‘Što se Hrvatske tiče, granicu i na kopnu i na moru možemo prihvatiti samo onu koja se temelji na međunarodnom pravu’, rekao je Mesić novinarima u stanci konferencije posvećenoj Svjetskom danu izbjeglica, komentirajući današnji nastavak konzultacija u Bruxellesu. ‘A sad, o plovidbi i ribarenju, o tome možemo razgovarati’, dodao je hrvatski predsjednik.  (Hina)
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene