Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPORBA NEZADOVOLJNA

Zastupnici prije odlaska na godišnji odmor pokrenuli promjenu Ustava, HDZ tvrdi: ''Nije to naš interes, nego...''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor odlučio je u petak da se, u dijelu koji se tiče referenduma, pristupi promjeni Ustava i izmjeni Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, što su predložila 92 zastupnika, za spomenute odluke glasovalo je po 80 zastupnika, po 11 ih je bilo suzdržano, a po 19 protiv.

Sabor je time napravio prvi korak, na jesen bi se trebalo krenuti s izradom nacrta promjena Ustava i usuglašavanjem, te u konačnici, u trećem koraku, usvojiti promjena Ustava, za što je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 zastupnik.

Nezadovoljan što nije prihvaćen njegov amandman, SDP u glasovanju nije sudjelovao, a većini su se u izglasavanju pridružili Erik Fabijanić (Socijaldemokrati), Damir Bajs (Nezavisni) i Hrvoje Zekanović (NZ).

Grbin: Zbog tvrdoglavosti je HDZ-u u tjedan dana pala potpora

Zbog svoje tvrdoglavosti i nespremnosti za razgovorom, HDZ je u tjedan dana sa 92 pao na 80 glasova potpore, komentirao je novinarima ishod glasovanja Peđa Grbin (SDP).

Želimo li postići suglasnost, to treba pokazati djelima, ne samo riječima, kazao je u Sabornici, nezadovoljan što HDZ nije pristao da se raspravi i prijedlogu 40 zastupnika da se u Ustav ugradi pravo žene na izbor o rađanju te što nisu prihvatili amandman SDP-a da se u promjene uvrste i drugi prijedlozi, ne samo oni koji se tiču referenduma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna teške riječi i uvrede Kaos u Saboru: "Nemojte si laskati, niste moj tip", "Obuzdajte se zbog javnosti, liječite se privatno"

Nužno je urediti referendumsko odlučivanje, no imamo i druge stvari koje su nam potrebne, a SDP-u je najbitnije zaštiti pravo žene na izbor, kazao je Grbin.

Branko Bačić (HDZ) kaže da je u razgovoru s oporbenim strankama jasno pokazana spremnost na razgovore o smanjivanju kvoruma odlučivanja, tema koje bi mogle biti predreferendumski ocjenjivane, ali i rečeno da se neće ulaziti u drugačije promjene.

Bačić: Promjene nisu HDZ-ov interes, nego neodgodiva društvena potreba

Ove promjene koje smo predložili nisu partikularni, HDZ-ov interes, nego neodgodiva društvena potreba, kazao je Bačić i poručio kako će većina, ako oporba ne želi da se uredi referendumski okvir, povući izmjene Ustava i usvojiti Zakon o referendumu.

Nikola Grmoja (Most) pak kaže kako nema razloga zašto bi opozicija podržala HDZ-ove izmjene Ustava. Dva mjeseca ste pregovarali i što ste dobili ''figu“, ništa, nisu pristali ni na jedan vaš prijedlog, kazao je oporbenim kolegama.

Krešo Beljak (HSS) Grmoji je poručio da s lijeve strane ''nije sve jednako“ i da kolege s lijeve opozicije ne ''trpa u isti koš“. ''Mi ćemo glasovati protiv ovog prijedloga, nismo, niti ćemo sudjelovati u trgovinama kao što rade neki drugi, i s lijeva i s desna“, kazao je Beljak.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja u saboru vatreno prijepodne u saboru Brojni saborski zastupnici neće podržati ustavne izmjene, Grmoja poručio: "Ovo vam neće proći"

Stipo Mlinarić najavio je da DP neće podržati promjene Ustava, Miroslav Škoro (ZPH) i Emil Daus (IDS) da će biti suzdržani, što je Grmoja, koji je proteklih dana tvrdio da promjene neće proći, popratio riječima „ide sve po planu“.

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) istaknuo je pak kako je ''itekako važno'' ići u promjene te kako je prijedlog koji je na stolu dobra podloga za tu vrstu rasprave.

Nije dobro koristiti Ustav za proguravanje bilo kakvih parcijalnih interesa ili trgovanje, kazao je, očekujući ''pravu inflaciju zahtjeva za promjenom''. Socijaldemokrati, kaže, predlažu da se pokrene cjelovita rasprava da se ide u ustavnu reformu jer je nakon 22 godine došlo vrijeme da se preispita niz instituta koji izazivaju prijepore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene