Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedozvoljeni spojevi

Ozbiljan rizik za zdravlje: Njemački proizvođač povlači pivo s polica trgovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S polica trgovina u Hrvatskoj, ali i u još sedam zemalja njemački proizvođač povlači pivo. Naime, u njemu je utvrđena prisutnost spoja koji predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje.

Nakon što je u njihovu proizvodu pronađen nitrozamin, njemački je proizvođač odlučio povuči pivo s osam svjetskih tržišta. Među njima je i Hrvatska.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Supermarket - 1 Objavila agencija za hranu Provjerite zalihe: S tržišta povučen napitak zbog povećanog sadržaja mikotoksina

Nitrozamini su spojevi koji su oko 90 % kancerogeni. Aktiviraju se biotransformacijom u organizmu čovjeka. Posebno su djelotvorni kada se apsorbiraju kroz duži period u malim dozama.

Pivo s tržišta povlači sam proizvođač. Nije objavljeno o kojem se pivu i proizvođaču radi. Zatražili smo odgovore od Državnog inspektorata, objavit ćemo ih čim ih dobijemo.

Kako doznajemo inspekcijski nadzor o ovoj prijavi RASFF-a je još u tijeku. Naime, kada oni objave da se na području EU povlači s tržišta određeni proizvod kod nas kreće inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo ima li tog proizvoda na našem tržištu.

Postoji mogućnost da je proizvod proizvođač povukao i prije same distribucije u Hrvatsku iako je bio namjenjen i našem tržištu. Odmah po završetku nadzora, ukoliko je proizvod otkriven na našem tržištu i štetan je za zdravlje, kreće službena objava na stranicama Državnog inspektorata i Agencije za poljoprivredu i hranu, kada se objavljuje i sami LOT proizvoda, kao i naziv.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene