Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ROCHE OTVARA NOVI ZAVOD

Veliki korak naprijed u borbi protiv karcinoma u Hrvatskoj: Odsad će svim bolesnicima biti dostupan novi način liječenja

Laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Laboratorij/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Umjesto jedne metode liječenja jednake za sve, rak u Hrvatskoj uskoro će se liječiti personalizirano. Farmaceutski gigant Roch osniva Zavod za personaliziranu medicinu.

"Svaki pacijent će svoj tumor moći testirati i sukladno tom nalazu dobiti ciljanu terapiju. Istovremeno će se svi podaci prikupljati. Imat ćemo bazu podataka svakodnevnih kliničkih ishoda i na bazi njih imati nove informacije na kojima će se zasnivati nove terapijske opcije", rekao je danas dr. Milorad Gošev, generalni direktor tvrtke Roche Hrvatska.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrabrost, entuzijazam i snaga Iskustva ljudi koji su preživjeli rak: "Dali su mu šest mjeseci života..." Karcinomi glave i vrata - 4 Sva moguća pomoć stručnjaka Jedna pozitivna vijest iz zdravstva: U KBC-u Zagreb osnovan je Centar za tumore glave i vrata. Liječnici upozoravaju na koje simptome obratiti pozornost

"Pomak koji se sada radi jest takav da kočimo metaboličke putove, neovisno o kojoj se vrsti tumora radi, ali preduvjet je da imamo puno pprofiliranje da vidimo o kakvim je mutacijama riječ", kazao je prof. dr. sc. Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onokologiju u KBC-u Zagreb.

Laboratorij će biti u KBC-u Zagreb. Postoje tek dva takva u Europi - u Njemačkoj i Švicatskoj. Ukupno će se uložiti 90 milijuna kuna te zaposliti i educirati 30 zdravstvenih djelatnika. "Dolazit će kolege iz Njemačke, Amerike koji vode slične projekte. Izmjenjivat će se iskustva", rekao je Gošev.

Samo prošle godine u Hrvatskoj je bilo više od 24 tisuće novootkrivenih slučajeva raka, a umrlo je više od 14 000 oboljelih. Najčešći uzrok smrtnosti su rak pluća, debelog crijeva, prostate i rak dojke.

"To je ideja da se svim bolesnicima omogući učinkovito liječenje, istodobno s manje nuspojava, dakle da značajno povećamo stupanj odgovora", dodao je Pleština. "Ciljano će se davati lijek prema onome što će se genetski očitati u bolesti u genomu pocijenta, to znači osjetno bolji ishod liječenja", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Liječenje će pokrivati HZZO, potvrdio je Kujundžić.

O gigantu koji ulaže najbolje govori podatak - Roche ima 94.000 zaposlenika na svim stranama svijeta. Samo prošle godine uložili su čak 11 milijardi švicarskih franaka u istraživanje i razvoj, ostvarili prodaju od gotovo 57 milijardi franaka. A laboratorij u Hrvatskoj bi mogao startati prije ljeta sljedeće godine.

Nada je to za sve oboljele. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene