Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Decentralizacija

Reforma državne uprave će zaživjeti krajem 2019.: "Broj regionalnih službenika će biti smanjen za 30 posto"

Ministar uprave Lovro Kušćević (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar uprave Lovro Kušćević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Ministar uprave Lovro Kuščević očekuje da će reforma uprave zaživjeti krajem iduće godine. Dodao je kako se radi o velikom broju službenika kojima će se morati osigurati sredstva za plaće, a to će kompenzirati novom preraspodjelom poreza na dohodak.

"Danas imamo urede državnih uprava u svim županijama i ti uredi obavljaju državne poslove. Radi se o dvjestotinjak raznih poslova, mislimo da ih je bolje prepustiti županijama, na taj način ćemo postići veću dostupnost i bolje i kvalitetnije obavljanje tih poslova", kazao je Kuščević novinarima.

Pročitajte i ovo Plaćanje pristojbi od kuće (Foto: Dnevnik.hr) - 3 E-PRISTOJBA 6,5 milijuna eura za smanjenje redova pred šalterima: U pripremi nova usluga za građane i poduzetnike Bruse se ključne reforme (Foto: dnevnik.hr) Sindikati tvrde suprotno Neke se reforme bruse, a neke nisu ni na vidiku: U javnoj upravi zapošljava se sve više ljudi

Ocijenio je kako se radi o pravoj decentralizaciji jer država svoje poslove prepušta jedinicama regionalne samouprave.

Vezano za odlazak i otpremnine za 500 ljudi iz državne uprave, ministar uprave ističe kako je moguće, kada se ti djelatnici spoje sa službenicima u županijama, boljom operacionalizacijom poslova postići uštede u broju ljudi.

"Planiramo u iduće tri godine kroz redovne mirovine i stimulativne otpremnine smanjiti broj regionalnih službenika za nekih 30-ak posto, kako reforma ne bi koštala naše porezne obveznike, odnosno opteretila državni proračun", kazao je Kuščević.

Najavio je da će na današnjem sastanku prvi put na opsežan način reformu prezentirati županima, koji sudjeluju u svim radnim skupinama za izmjene zakona.

"Imamo informacije da su jako zadovoljni s ovime. Mi u Vladi, koji prepuštamo poslove, smo zadovoljni. Usudio bih se reći da je ovo 'win-win' kombinacija. Želja nam je da župani taj posao ozbiljno shvate i da će se taj posao dobro odrađivati jer nam je svima cilj da naši sugrađani, poduzetnici i obrtnici budu zadovoljni", naglasio je Kuščević.

Nije, smatra, objektivno moguće da reforma krene početkom 2019., no uvjeren je da će do kraja iduće godine sasvim sigurno zaživjeti. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene