Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dvostruko se osigurala

Nova dimenzija kadroviranja pod paskom politike: Stranačka iskaznica najbolja ulaznica za posao u javnim ustanovama

Nediljko Dujić (Foto: Dnevnik.hr)
Nediljko Dujić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nediljko Dujić (Foto: Dnevnik.hr) Nediljko Dujić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Milan Stojanov (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Kadroviranje pod paskom politike dobilo je u Hrvatskoj novu dimenziju. Poznato je kako za posao u državnoj službi i javnim ustanovama, bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti, nije na odmet imati i iskaznicu vladajuće stranke.

A kako biste bili sigurni da vas nitko nikad neće odbiti za posao iz snova - onda pribavite iskaznicu i druge stranke, isto iz vladajuće koalicije. Sve ostalo je samo formalnost i četiri godine imate sigurnu fotelju za vođenje Nacionalnog parka Krka.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

Jedna osoba - dvije stranačke iskaznice: HDZ-a i HNS-a. Nella Slavica imala ih je kad je uskočila u fotelju nove ravnateljice NP Krka.

U utorak na pozive ne odgovara, a preko tamošnjeg HDZ-a šalje poruku. "Ona je kategorički porekla da je ikad potpisala članstvo s Narodnom strankom i bila član HNS-a", kazao je Nediljko Dujić, predsjednik HDZ-a šibensko-kninske županije.

Sve naziva podmetanjima. Na pitanje novinara tko podmeće, odgovara: "Pa zašto do sada nije izišlo, bila je i ravnatelj Studentskog centra u Šibeniku zadnjih nekoliko godina". Dujić tvrdi: "HDZ-u je odana već 12 godina. Toliko stranci plaća članarinu. Ali partneri na vlasti ih demantiraju.

U HNS-u bez jasnog odgovora

Cijeli dan u središnjici HNS-a nisu mogli dati jasan odgovor kada se učlanila, ali i iščlanila iz te stranke. Da je u isto vrijeme bila i u HDZ-u nisu znali, uvjeravaju. Niti im je to rekla".

Naknadno, izvori bliski HNS-u otkrivaju: u stranku se upisala 2013., dok su bili u Vladi s SDP-om. Ispisali su je prošli mjesec, kad su doznali da je imenovana na funkciju ravnateljice, pojašnjavaju u zadarskoj podružnici u kojoj Slavicu - ne pamte.

"Čim je središnji ured saznao da je član HDZ-a, automatski je brisana iz članstva. Ja je osobno kao dugogodišnji član koji je 20 godina tu, nikad nisam vidio u HNS-u", poručuje Milan Stojanov, predsjednik HNS-a Zadarske županije.

Nova ravnateljica, po zanimanju magistrica ekonomije, bila je izbor Tomislava Ćorića. Iz njegovog ministarstva nema odgovora - je li tada znao za dvostranačje. Josipa Rimac bila joj je na natječaju konkurentica.

Ne zna njezinu stranačku povijest

Aktualna državna tajnica je bez komentara. Njezin nadređeni šef brani odluku. "Ne znam njezinu stranačku povijest, ali to je samo dokaz da ova vlada imenuje ljude po kriteriju stručnosti, a ne stranačke pripadnosti", smatra ministar uprave Lovro Kuščević.

Slučaj želi ispitati i premijer Andrej Plenković. Ali ne odgovara hoće li biti kažnjena. Na pitanje novinara može li biti ravnateljica Nacionalnog parka, odgovara: "Ravnateljica može biti, ali ne može biti u dvije stranke".

I stranačkoj mladeži nije nepoznato takvo ponašanje. "Mi smo imali sličnu situaciju sad na četvrtskim izborima gdje su naši člaovi bili na tuđim listama i automatski su izbačeni", kazao je Ante Grabić iz Mladeži HDZ-a. "Ne bi komentirao ali ako je tako, ne bi trebalo bit tako...", komentirao je Dragan Babić iz Mladih HNS-a.

Na dvije stolice sjedio i Ivan Pernar

Na dvije stolice sjedio je nedavno i Ivan Pernar. "Ja sam član dvije stranke, ako ću ikada procijeniti da bi za mene bilo dobro da postanem i član neke treće stranke, ja se mogu učlaniti i u neku treću", kazao je 23. siječnja Pernar koji je trenutno u Živom zidu. Pod pritiskom javnosti i šefa stranke iščlanio se iz Abecede demokracije.

A dvije stranačke iskaznice novu ravnateljicu ne bi trebale stajati pozicije. Jer u HDZ-u to zasad ne vide kao problem. Njima je kažu - bitna stručnost.

Drugi naprofitabilniji park

Nacionalni park Krka u žargonu zovu i tvornicom novca Šibensko-kninske županije. Stoga i ne čudi da je mnogima zanimljiv. Drugi je najprofitabilniji park, koji obara turističke rekorde. Na godinu ga obiđe više od milijun posjetitelja, a samo je od ulaznica lani zaradio gotovo 130 milijuna kuna.

Najviše novca ipak okreću Plitvička jezera u kojima je kadroviranje, podsjećamo, posvađalo ličko-senjskog župana Darka Milinovića s HDZ-om. Osim što vode brigu o upravljanju - ravnatelji su, među ostalim, odgovorni i za očuvanje te promicanje nacionalnih parkova, ali i vođenje poslovne politike. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene