Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VLADIN PLAN

Radnik neće moći odbiti rad nedjeljom: Pogledajte tko će i kada smjeti raditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trgovine će nedjeljom ubuduće u pravilu biti zatvorene, a trgovci će moći odabrati 16 nedjelja tijekom godine kojima će raditi. Priziva savjesti na rad nedjeljom, barem zasad, neće biti, a rad nedjeljom trebao bi biti plaćen 50 više nego običnim radnim danom.

Vlada je usvojila i na drugu stranu Markova trga poslala prijedlog izmjena zakona o trgovini, kojima se predlaže da prodajni objekti nedjeljom i blagdanima budu pretežito zatvoreni, a da njihovo radno vrijeme određuje trgovac. Maksimalni iznos fonda sati koji mu stoji na raspolaganju je 90 sati, a raspoređuje ih u razdobljima od ponedjeljka do subote.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Prijedlog zakona predviđa 16 nedjelja u godini koje su radne, a kojim će nedjeljama trgovine biti otvorene, odredio bi sam trgovac u skladu sa svojih potrebama, sezonalnošću, mikrolokacijom i drugim faktorima koji utječu na individualnu procjenu za potrebom radne nedjelje.

U tjednu u kojem trgovac odredi radnu nedjelju, u trajanju do 90 sati dodaje se još 15 sati, ukupno 105 sati, koje on samostalno raspodjeljuje od ponedjeljka do nedjelje.

Pročitajte i ovo Rad nedjeljom: Ilustracija - 4 Je li to izvedivo? Može li država provesti plan o radu nedjeljom? "Smatramo da ljudima treba omogućiti da sami to izaberu"

Vlada je također predložila i izmjene Zakona o radu, prema kojima bi se rad nedjeljom morao po satu platiti 50 posto više nego običnim radnim danom.

Također, iznimno bi nedjeljom i blagdanima mogli raditi prodajni objekti koji se nalaze unutar ili su sastavni dio "željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima."

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 NOVI ZOR Vlada predstavila izmjene Zakona o radu: Ovo su ključne novosti

Zabrana rada nedjeljom i blagdanom ne odnosi se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica kao i specijalizirane prodavaonice za prodaju kruha i pekarskih proizvoda, bit će otvorene nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 do 13 sati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAKONSKE IZMJENE Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom: ''Došlo je do šuma u komunikaciji''

Premijer Andrej Plenković kazao je da se predloženi model baziran na sličnim modelima u nekih drugim zemljama, ali primjeren Hrvatskoj, koja je izrazito vezana za usluge, a osobito turizam.

Ovakvom regulacijom, poručio je, ''nedjelju činimo danom za obitelj, jačamo nukleus hrvatskog društva, a istodobno sa 16 radnih nedjelja trgovine u sezoni i u velikim gradovima imaju mogućnost rasporediti radno vrijeme".

Vlada je, barem zasad, odustala od uvođenja instituta priziva savjesti u novi Zakon o radu, odnosno mogućnosti da radnik odbije raditi nedjeljom zbog svojih uvjerenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene