Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U igri novi kupac

Radnicima Dine sutra se smiješi rješenje situacije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon fijaska s prvim rusko-ukrajinskim strateškim partnerom, koji je preko švicarske tvrtke želio uložiti u nastavak proizvodnje i dobio jamstva hrvatske Vlade, svi se nadaju da će više sreće biti s drugim ulagačem. Riječ je o turskoj tvrtki Caliskan, čiji predstavnici sutra dolaze na sastanak s ministrom financija Slavkom Linićem.

'Javljamo se, zovemo, nemamo informaciju od uprave DIOKI-a koja sudjeluje u pregovorima, nemamo informaciju od državnih institucija - jednostavno više ne znamo što da radimo', ispričao je Predrag Mihaljević, sindikalni predstavnik Dina Petrokemije.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Porast za četiri posto Imate li i vi ovoliko? Objavljena prosječna plaća u Zagrebu, a evo i koje je zanimanje najplaćenije 10 godina članstva u EU - 5 Sreća u inozemstvu Jednima se Hrvatska nije svidjela pa su otišli, drugima je El Dorado: "Kući su poslali više od pet milijardi eura"

Krajem srpnja našao se strateški partner, švicarska tvrtka koja je htjela pokrenuti proizvodnju. Odjednom sve je stalo.

'Najjača tri ministarstva vam kažu da će biti sve riješeno, da će biti uplaćeno, konačno imamo i ulagače i sve, oni kažu daje ozbiljan,m oni su ga provjeravali, njegov bonitet i sve ne mi, i opet se ništa ne desi', ispričao je Željko Matić, zaposlenik Dine.

Predstavnici turske tvrtke Caliskan s 25 godina tradicije sutra dolaze na sastanak s ministrom Linićem. Spremni su odmah uplatiti pet milijuna eura i odmah pokrenuti proizvodnju i riješiti agoniju više od 300 radnika Dine.

>> Radnici Dine spremni na blokadu Krčkog mosta

Turska tvrtka bavi se rudarstvom, stočarstvom, energetikom i prometom, uložiti će 15 milijuna eura za pokretanje proizvodnje -ali traže jamstvo Vlade da banke neće spriječiti obnovu proizvodnje na Krku.

'Mi se nadamo da ta tvrtka može ispuniti obećanje pogotovo nakon izjave ministra Linića da je to vrlo ozbiljna tvrtka', objasnio je sindikalni predstavnik Predrag Mihaljević.

Caliskan bi postao vlasnik 40 posto dionica DINE, a ostalo pripada vjerovnicima na čelu s bankama, HEP-om i HŽ-om. 'Nakon svih ovih obećanja, ne zna se kome više vjerovati, kome, što kako mislim, ovo ljudi jednostavno ne znaju kako više dalje', dodao je Željko Matić.

Iz Vlade danas nisu željeli komentirati situaciju u DINI. Čekaju da prođe sutrašnji sastanak s turskim partnerima. Uvjereni su da će proizvodnja u Omišlju početi 1. listopada i da će kao i nekada Dina ponovno puniti državni proračun.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene