Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemaju za sirovine

Radnice Trimota još čekaju novce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnice Trimota, Imotske tvrtke na izdisaju konačno su dobile nešto zarađenog novca, no od proizvodnje ništa jer nema obećanog državnog novca za sirovine.

Nije danas bilo sloge između sindikata i dijela radnica Trimota koje su opet tražile da se utvrdi tko je kriv za propast tvrtke. 'Ja konkretno ne radim 10 mjeseci, a zato i želim da se u Hrvatskoj državi nađe onaj tko je doveo Trimot u ovakvu situaciju', tvrdi radnica Anka Vuković.

Pročitajte i ovo Ibrulj Ibrahim, radnik Uljanika Nova Skupština vjerovnika Radnici Uljanika su očajni, već dva mjeseca nisu primili plaću: ''Guraju nas u stečaj'' Bijeli kombi, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Velika šteta Pronađeno pet od 19 kamiona i auta Imesa "nestalih" u stečaju: U jako su lošem stanju

Radnice su konačno dobile plaće za četiri ljetna mjeseca, no kažu to je bilo tek za stara dugovanja. Sada čekaju i iduće, za vrijeme kada se nije proizvodilo. Nadzornom odboru poslale su zahtjev da svi dobiju minimalce, uključujući i ljude u upravi i administraciji koji su dolazili na posao.

'Ako je firma zaključana, zaključana je za sve, a ne da pojedini dobiju plaću kao što su dobivali, a radnici da dobiju opet minimalac', upozorava radnica Anđela Opuva. Smatraju da je bivša uprava izvukla novac i dovela ih u ovakvu situaciju. No sindikalna povjerenica smatra da nije potrebno zvati USKOK, već se okrenuti tome da se dobije novac za nastavak proizvodnje. Za ponovno pokretanje proizvodnje potrebno je milijun i pol kuna koje je država već odobrila, no novac nikako da sjedne na račun Trimota.

>> Radnice Trimota od grada dobivaju božićnicu

'Rekao bih da je tu prespora državna administracija, u međuvremenu mi smo izgubili sve kupce. Zadnji nam je kupac stornirao sve ugovore 23. prosinca tako da sad nemamo ugovoren niti jedan komad za proizvodnju', kazao je direktor Trimota Željko Dodig.

Što se dulje čeka novac od države, sve su manje šanse za uspješan povratak na tržište. Teško je očekivati išta i od najavljenog plana jer za restrukturiranje bi trebalo uložiti 2 milijuna eura. Kako će država pribaviti to ako već mjesecima ne nalazi milijun i pol kuna da se odmah pokrene proizvodnja.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene