Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijene ostaju iste

Jesu li oni turistički adut Hrvatske? "Moguće je da će biti veća potražnja za smještajima u kojima je lakše održavati socijalnu distancu"

Turisti pristižu u turističke kampove - 5
Turisti pristižu u turističke kampove - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Turisti pristižu u turističke kampove - 1 Turisti pristižu u turističke kampove - 1 Foto: DNEVNIK.hr Turisti pristižu u turističke kampove - 5 Turisti pristižu u turističke kampove - 5 Foto: DNEVNIK.hr Turisti pristižu u turističke kampove - 2 Turisti pristižu u turističke kampove - 2 Foto: DNEVNIK.hr Turisti pristižu u turističke kampove - 6 Turisti pristižu u turističke kampove - 6 Foto: DNEVNIK.hr +3 Turisti pristižu u turističke kampove - 4 Galerija 1/8 >>
S otvaranjem granica počeli su se puniti i kampovi, ali ni blizu kao prošle godine. Istražili smo kakva je situacija u Istri i tko su prvi gosti.

Jedan po jedan, kao na kapaljku, u Hrvatsku su u kampove počeli stizati prvi gosti. Prvu kavu u svom kampu jedva su dočeli i paušalci iz Slovenije. Čim su se rampe na granici podignule, oni su krenuli.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Kruzer Norwegian Cruise Line Krstarenje iz noćne more Putnici jurili kroz šest država kako bi uhvatili kruzer koji ih je ostavio na obali: "Među nama ima teških bolesnika!"

"Jedva sam dočekala, bila sam pomalo depresivna što nisam mogla doći ovamo na more, jedva sam čekala, i čim sam mogla, došla sam", rekla nam je Slovenka Vanda.

No njihovi prijatelji još uvijek nisu. Prošle je godine, napominju, sve to drugačije izgledalo, a dolazak uvelike ovisi o epidemiološkoj slici, što Hrvatskoj zasad ide u prilog. "Prije tjedan dana pročitao sam članak u novinama u kojem je pisalo da se Hrvatska polako otvara i da žele turiste u svojoj zemlji i nadaju se da će oni i doći", rekao je Jan iz Švicarske.

No turisti su stigli u malom broju pa im smeta prazan kamp. U Hrvatskoj je trenutačno otvoreno tek 29 kampova, od njih 815. Iako su gosti jedva dočekali otvaranje granica, velik broj ovakvih parcela uz more ostao je prazan. U kampovima je naime boravilo 97,5 posto manje gostiju nego u istom razdoblju prošle godine.

Unatoč padu gostiju, cijene ostaju iste

Tek njih petstotinjak odmaralo se u kampovima diljem Hrvatske, no ono što veseli posljednjih godina jest lagani porast domaćih kampista, koji su uz slovenske bili najbrojniji gosti proteklog vikenda.

No i broj od tek petsto gostiju u ovoj situaciji, veseli napominje Adrano Palman iz kamping udruženja. "Bit će to daleko od rezultata koji su lani ostvareni, ali isto tako već sad možemo biti sigurni da će biti daleko od prazne sezone. Porastao je optimizam u sektoru", dodao je.

Optimizam je porastao toliko da se ne razmišlja o rušenju cijena u sezoni. One će ostati kao i prije krize. U kampovima smatraju da će oni gosti koji budu htjeli doći biti spremni platiti za svoj boravak u Hrvatskoj. To su redom Nijemci, Slovenci, Nizozemci I Talijani.

Karta se, osim na njihov tradicionalni dolazak, stavlja i na činjenicu da su gosti u kampu na otvorenom i na relativno velikom prostoru.

"Dok se pandemija potpuno ne stavi pod kontrolu, moguće je da će na tržištu biti veća potražnja za onim vrstama turističkih proizvoda i smještajnih objekata u kojima je lakše održavati tzv. socijalnu distancu i u kojima se najlakše pridržavati propisanih mjera higijensko-epidemiološke zaštite", priopćili su iz Ministarstva turizma.

Daleko od gužve, ali blizu mora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene