Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čak i stručnjaci skeptični

Tragikomični odgovori i ekspresne izmjene na web-stranicama: Provjereno istražuje besplatna mjerenja u ljekarnama

Reporter Provjerenog po ljekarnama mjerio vitamine, a rezultati su svuda drugačiji (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Reporter Provjerenog po ljekarnama mjerio vitamine, a rezultati su svuda drugačiji (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Reporter Provjerenog po ljekarnama mjerio vitamine, a rezultati su svuda drugačiji (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Reporter Provjerenog po ljekarnama mjerio vitamine, a rezultati su svuda drugačiji (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr Reporter Provjerenog po ljekarnama mjerio vitamine, a rezultati su svuda drugačiji (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Reporter Provjerenog po ljekarnama mjerio vitamine, a rezultati su svuda drugačiji (Foto: Dnevnik.hr) - 9 Foto: DNEVNIK.hr Reporter Provjerenog po ljekarnama mjerio vitamine, a rezultati su svuda drugačiji (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Reporter Provjerenog po ljekarnama mjerio vitamine, a rezultati su svuda drugačiji (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr Reporter Provjerenog po ljekarnama mjerio vitamine, a rezultati su svuda drugačiji (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Reporter Provjerenog po ljekarnama mjerio vitamine, a rezultati su svuda drugačiji (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr +3 Reporter Provjerenog po ljekarnama mjerio vitamine, a rezultati su svuda drugačiji (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/8 >>
Umjesto da je išao u ljekarne da mu tamo izmjere i kažu kojih mu točno vitamina nedostaje u organizmu, reporter emisije Provjereno Kristian Došen mogao je otići i kod babe gatare. Toliko su relevantni podaci koje je dobio. Sva mjerenja dala su drukčije rezultate. Otišao je i kod liječnika te izvadio krv, kako bi saznao da mu ne nedostaje gotovo ničega.

Kako znati nedostaje li u organizmu vitamina i minerala? Neki slušaju svoj organizam, neki preventivno uzmu multivitamine za svaki slučaj, a neki odu u najbližu ljekarnu da im to izmjere. Besplatno je, brzo i dobije se pokoji savjet. Zvuči dobro, osim što nije.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla"

Naime, u eksperimentu koji je provela ekipa emisije Provjereno u istom su danu obišli tri ljekarne i dobili potpuno različite rezultate, potpuno različite preporuke. Kad su stigli nalazi krvi, tek onda je sve poprimilo oblik tragikomedije. Pred kamerama su se izmotavali da metoda nije baš tako točna, da aparati nisu isti, a jedna je tvrtka s interneta obrisala raspored mjerenja.

Bila pouzdana ili ne, mjerenja se provode već 15 godina u ljekarnama i drogerijama. Zato je ekipa emisije Provjereno na tri mjesta provjerila hoće li se rezultati poklapati, a pritom su glumili da o samom postupku ne znaju ništa.

U prvoj ljekarni reporteru Kristianu Došenu nedostaje magnezija i folne kiseline. U drugoj je s folnom kiselinom sve u redu, a u trećoj kažu da mu nedostaje cinka. Tri ljekarne, tri mjerenja, tri različita rezultata. Savjet i vrećica s dodacima prehrani u rukama. Ali što na kraju treba uzimati i čega u organizmu zapravo nedostaje, ne zna ni sam.

Patent za ovu metodu star je više od pola stoljeća, a pripisuje se izvjesnom Nijemcu, doktoru Vollu. Dakle, u srednjem su prstu cink i vitamin B2, u palcu biotin i vitamin C. U svakom prstu male zalihe vitamina, ili njihov nedostatak, navodno samo čekaju da budu otkrivene.

Znanstvenici skeptični

Jedini je problem što znanstvenici s kojima je ekipa emisije Provjereno razgovarala kažu da sve skupa baš ne drži vodu. ''Postoje razni načini mjerenja vitamina i minerala na tržištu, ali im građani ne bi trebali vjerovati zbog toga što je mjerenje takvih uzoraka, mjerenje takvih stvari, regulirano zakonom. Postoji zakon o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti i stručnjaci koji bi trebali raditi takve pretrage obrazuju se. Ako čovjek i napravi takvu pretragu iz znatiželje, ne bi na temelju takve pretrage trebao ništa kupovati'', ističe izv. prof. Livia Puljak, dr. med. s medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Besplatna mjerenja vitamina, naime, organiziraju tvrtke koje usput prodaju vitamine. Tvrde da se rezultat ne temelji samo na pritiskanju elektroda o prste, već i na razgovoru o prehrambenim navikama. U prvom slučaju reportera su usput pitali bavi li se sportom i hrani li se zdravo.

Za ono što nije dobro, tu je posebna ponuda jer se baš toga dana moglo dobiti gratis 10 šumećih tableta za magnezij, koji, prema mjerenjima, nedostaje u organizmu reportera Provjerenog.

Uređaj za mjerenje pompozno je nazvan organometar, ali riječ je o običnom mjeraču električnog otpora. Višak ili nedostatak vitamina navodno će pokazati razliku u otporu kože. ''Taj otpor između dvije točke ovisit će o nizu faktora. Između ostalog, najveći faktor bit će koliko je koža vlažna, ali i ovo što ste spomenuli, čak i pritisak, koliko ja pritisnem elektrodu uz kožu utjecat će na to kakvo će biti očitanje samog otpora'', objašnjava doc. dr. sc. Nikola Poljak s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Čini se da i čvrsta ruka mjeritelja može imati utjecaja.

Nalazi krvi nakon dva tjedna

U drugoj je ljekarni postupak isti, ali rezultati nisu. Posve točna koncentracija seruma u organizmu ne zna se, no postavlja se pitanje što se onda zna. Na internetskim stranicama tvrtke stoji da je riječ o mjerenju vitaminsko-mineralnog statusa. ''Meni se to čini kao nekakvo izvrdavanje, kao nije službeno, nego je nešto drugo. Građanima treba pretraga koja je pouzdana i ako žele pouzdanu pretragu, onda bi je trebali na mjestu kojem moraju vjerovati'', smatra, izv. prof. Puljak.

U trećoj su ljekarni ekipu emisije Provjereno pitali jesu li alergični i uzimaju li kakve lijekove, pa uz malo pojašnjenja kreće već poznata procedura. Tamo je cink bio na graničnoj vrijednosti.

Cink u ruke, pa prema laboratoriju. Zbunjena rezultatima, ekipa emisije Provjereno radi preciznu provjeru. Za testove su uzete tri doze krvi, za pet vitamina i minerala za koje je reporteru Došenu rečeno su na granici ili da ih ima manjak. Rezultate je dobio u roku od dva tjedna.

Kod nadležnih je provjereno je li i kako je takva edukativno-mjeriteljska aktivnost regulirana. ''Budući da se radi o tzv. screening postupcima koji nisu alternativa znanstveno utemeljenim medicinsko-biokemijskim metodama pretraga, navedeni uređaji ne trebaju dozvole Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske'', stoji u priopćenju Ministarstva.

Iz triju tvrtki koje organiziraju utvrđivanje vitaminsko-mineralnog statusa nisu htjeli pred kamere. Jedna je poslala općenit odgovor koji se može pronaći na njihovim stranicama. Ekipa emisije Provjereno poslala je i niz pitanja u kojima su tražili pojašnjenja, dokaze i studije o metodi. Odgovori nisu dobiveni, osim jedne isprike zbog poslovnog puta uz obećanje da će odgovor poslati.

Tvrtke izmijenile web-stranice

Nekoliko dana nakon što su poslani upiti tvrtkama, dogodile su se zanimljive promjene na njihovim web-stranicama. Na jednoj je riječ "mjerenje" nestala, sada piše "savjetovanja", a i općenito je cijeli tekst promijenjen, dok stranica druge tvrtke jednostavno više ne postoji. Dakle, raspored mjerenja nestao je.

U jedinom, općenitom odgovoru stoji kako je metoda samo pomoć kod preporuke, dok je naglasak na razgovoru s pojedincem.

Rezultati krvnih pretraga pokazali su da je s reporterom emisije Provjereno i s vitaminima sve u redu. Još je jednom otišao na mjerenje, odnosno savjetovanje, ali ovaj put s rezultatima pretraga u džepu.

Uz prethodne nedostatke, mjerenja sada pokazauju da nedostaje još i vitamin B i krom. ''Različite su metode mjerenja, različite su točke, aparat je drugačiji i ne znam na kakav su vas način mjerili'', odgovara mjeriteljica nakon što joj je rečeno da je reporter išao na još tri mjerenja i sva su pokazala drugačije rezultate. Aparat i metoda bili su potpuno isti. Odgovori postaju tragikomični. Kad je rezultat podudaran s analizom krvi, onda je dobro izmjereno, a kad nije, onda smo sigurno nešto pojeli.

Dakle, iako mjeriteljica tvrdi da akupresurne točke pokazuju, što god to značilo, rezultate na dulji period, nakon ovog isto dugoročnog mjerenja ipak preporučuju krvnu pretragu. Valjda za sigurnije rezultate. Osvijestiti kako se hranimo, unosimo li dovoljno nutrijenata jedna je stvar. Oslanjati se samo na suspektne metode nešto je drugo, jer uz preporuke i razna mjerenja, bez iznimke se mora uzeti i zrno soli.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene