Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večeras u Provjerenom

Suluda priča iz Siska - vlasnik želi srušiti oštećenu zgradu, konzervatori ne daju, a susjedne kuće imaju crvenu naljepnicu iako nemaju ni ogrebotinu: "Je li vrjednije kulturno dobro ili naš život?"

Sisak: Zbog opasnosti od zaštićene zgrade u ruševnom stanju ne mogu živjeti u svojim domovima - 4
Sisak: Zbog opasnosti od zaštićene zgrade u ruševnom stanju ne mogu živjeti u svojim domovima - 4 Provjereno
Aktualno Galerija Sisak: Zbog opasnosti od zaštićene zgrade u ruševnom stanju ne mogu živjeti u svojim domovima - 1 Sisak: Zbog opasnosti od zaštićene zgrade u ruševnom stanju ne mogu živjeti u svojim domovima - 1 Foto: Provjereno Sisak: Zbog opasnosti od zaštićene zgrade u ruševnom stanju ne mogu živjeti u svojim domovima - 2 Sisak: Zbog opasnosti od zaštićene zgrade u ruševnom stanju ne mogu živjeti u svojim domovima - 2 Foto: Provjereno Sisak: Zbog opasnosti od zaštićene zgrade u ruševnom stanju ne mogu živjeti u svojim domovima - 3 Sisak: Zbog opasnosti od zaštićene zgrade u ruševnom stanju ne mogu živjeti u svojim domovima - 3 Foto: Provjereno Sisak: Zbog opasnosti od zaštićene zgrade u ruševnom stanju ne mogu živjeti u svojim domovima - 4 Sisak: Zbog opasnosti od zaštićene zgrade u ruševnom stanju ne mogu živjeti u svojim domovima - 4 Foto: Provjereno +5 Sisak: Zbog opasnosti od zaštićene zgrade u ruševnom stanju ne mogu živjeti u svojim domovima - 5 Galerija 1/10 >>
Provjereno večeras donosi suludu priču o ljudima u Sisku koji zbog opasnosti od urušavanja zapuštene zgrade ne mogu živjeti u svojim domovima. Naime, nakon potresa njihove su kuće dobile crvenu naljepnicu, no ne zato što su stradale, već zato što se svakog časa na njih može srušiti zgrada u neposrednoj blizini koja je zaštićena kao kulturno dobro. I dok vlasnik zgradu želi srušiti, konzervatori ne daju dozvolu i traže drugo rješenje, a zbog cijele situacije pate građani koji ne mogu živjeti u vlastitim domovima.

Zgrada koja već godinama propada nekada je bila od iznimne važnosti - prva struja koja je osvjetljavala Sisak došla je iz nje, zato je dobila naziv Munjara. U ratno doba bila je skladište za streljivo, zatim tiskara, a potom je postala privatno vlasništvo tvrtke Tisak.

U Sisku kažu, to je godinama skupljalište skvotera i dilera. Godinama trune, pa su i prije potresa crjepovi i cigle padali susjedima u dvorište. Podnosili su zato zahtjev i vlasniku i Ministarstvu kulture da se nešto učini.

''Jedino su raskrčili živicu, skinuli dimnjak, tako ružno su ga skinuli da je nama pao u dvorište. To je bilo tri godine prije potresa i to je sve što su napravili'', kaže jedan od susjeda.

Potres sve zakomplicirao

Onda se dogodio potres i dio zgrade već se srušio na jednu od garaža i uništio je, pričaju. Uklonjeno je ono što je palo, no ne i ono što bi tek moglo pasti. Jedan zid zgrade koji se odvojio prijeti kući naslonjenoj na nju, a prednji zid prijeti prolaznicima jednosmjerne ulice.

Konzervatorski odjel u Sisku odmah je naložio vlasniku da provede hitne mjere, poput postavljanja skele i uklanjanja nesigurnih dijelova, kako bi se osigurala okolina od građevine. No kako se ništa nije dogodilo, susjedi su kontaktirali i s vlasnikom te saznali da je tvrtka Tisak podnijela zahtjev za rušenje zgrade. Unatoč nalazu sudskog vještaka, kojeg je tvrtka unajmila za procjenu stanja, da zgradu treba srušiti, konzervatori za to nisu dali dozvolu, priča susjeda.

Pročitajte i ovo Psi i mačke - 1 24-SATNI VIDEO NADZOR Podno grijanje, klima, LED televizor, luksuzni apartmani - sve to nude čuvarice kućnih ljubimaca: "Koliko se mi odmorimo, košta me kikiriki''

''Nakon revizije svih statičara koji imaju licenciju Ministarstva kulture i revidenata koji provjeravaju sve elaborate koji dolaze od područja Sisačko-moslavačke županije i dalje je zaključak da nije nužno potpuno uklanjanje građevine, što je bio prijedlog, već provedba tih hitnih mjera do obnove. Daljnjim istraživanjima onda će se vidjeti koje je slojeve silno nadograđivane građevine nužno ukloniti, a koje je moguće ostaviti'', za Provjereno je rekla Ivana Miletić Čakširan iz konzervatorskog odjela u Sisku.

Pročitajte i ovo Dijete u automobilu - 4 Samo 10 minuta može biti fatalno Ispovijesti roditelja čija su djeca preminula jer su ostala zaključana u automobilima: "Mislila sam da sam grozna majka koja ne zaslužuje imati više djece"

I dok se vlasnik i konzervatori vrte u krug, rješenja nema, a susjedi sporne zgrade snalaze se za smještaj i pitaju se je li pojedinačno kulturno dobro vrjednije nego njihovi životi. Cijelu priču donosi posljednja ovosezonska emisija Provjereno na Novoj TV.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene