Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pala na testu inteligencije

Eliminirala ih provjera intelektualnih sposobnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikad kraja zabludama oko državne mature i upisa na fakultet. Iako je ministarstvo tvrdilo drugačije, čini se da državna matura nije presudna za upis na fakultet.

Zagrebački Filozofski fakultet ima interni test inteligencije kojim je eliminirao čak 1000 prijavljenih. Među njima i one s izvrsnim rezultatima s mature. I srednjoškolski profesori digli su se na noge, kažu ovim se teško obezvrjeđuje njihov rad.

Pročitajte i ovo USB-stick i CD Pokušaj zataškavanja? Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva" Provjereno: Seksualno uznemiravanje - 1 Donosi Provjereno Potresne ispovijesti o seksualnom uznemiravanju: ''Glupačo, nemaš pojma. Sve si postigla zato šta spavaš sa svima sa svoje klinike''

Osječka gimnazijalka, državna prvakinja iz talijanskog koja je i državnu maturu iz talijanskog napisala sa stopostotnim uspjehom nije uspjela upisati talijanski jezik na zagrebačkom Filozofskom jer nije prošla test inteligencije.

'Primjerice, 20 minuta od ispita 'potrošila' sam odgovarajući samo na jedno pitanje tipa 'izbaci uljeza'. Glavni pojam je bila ovca, a sporedni pojmovi su bile razne druge životinje, od kojih se svaka na neki način s ovcom može povezati. Trebalo je od sporednih životinja izabrati jednu koja, po bilo kojem kriteriju, nema ništa zajedničko s ovcom. Možda zvuči jednostavno ali nije bilo tako', opisala je Magdalena Kozić, maturantica osječke II. Gimnazije. 'Ovo je nama bilo previše. Naša učenica, ako je poslušate govori lijepo, sadržajno', kaže ravnateljica Marija Šerić.

Studenti Filozofskog slažu se s Magdalenom.'Prošle godine je bio ok i mislim da je dosta ljudi izvukao, ali ovaj ove godine, što sam čula, je bio užasan', smatra Petra, studentica prve godine povijesti na FF. 'Sad sam čuo da su logičko matematička pitanja, što mi se čini malo apsurdno za ovaj faks', kaže Teo, student talijanskog i slovačkog na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

'Gledajte, to je test sposobnosti u koji smo mi ugradili verbalne sposobnosti. Kineziološki fakultet mjeri fizičke sposobnosti, Muzička sigurno sluh. Mi smo mjerili sposobnost zaključivanja, snalaženje u novim situacijama, verbalne sposobnosti, razumijevanje, kakvi su odnosi među pojmovima', rekao je Damir Boras, dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

'Ja vam tvrdim da bismo mi, koji smo završili taj fakultet ranijih godina, masovno onda pali na tom ispitu', smatra ravnateljica Šerić. 'To spada i u autonomiju Sveučilišta. Ono određuje i ima po zakonu pravo određivati uvjete upisa', dodaje Boras. 'Kad bi srednje škole bile toliko autonomne da svatko radi po svom nastao bi opći nered. Ja ne shvaćam tu autonomnost', rekla je Šarić.

'U najmanju ruku je čudno, ali ministarstvo tu ne može ništa', zaključuje ministar Radovan Fuchs. A zadarski filozofski autonomno je pak procijenio da mu ne treba test inteligencije, pa će Osječanka Magdalena na studij u Zadar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene