Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UNICEF-ov projekt

Protiv siromaštva i socijalne isključenosti: Djeci romske manjine u Međimurju omogućeno bolje i sretnije djetinjstvo

Aktualno Galerija Romsko naselje, ilustracija - 1 Romsko naselje, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Romsko naselje, ilustracija - 2 Romsko naselje, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Romsko naselje, ilustracija - 3 Romsko naselje, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Romsko naselje, ilustracija - 4 Romsko naselje, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Romsko naselje, ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
UNICEF-ov pilot-program u Međimurju djeci romske manjine omogućit će bolje i sretnije djetinjstvo. Kako će to učiniti, za Dnevnik Nove TV istražila je novinarka Dina Ćevid.

"Živim u romskom naselju Parag, ovo je moja domovina gdje sam se rodio. Po kućnim brojevima živi nas ovdje 330, a zapravo nas je više od 2000 i najveće je romsko naselje u Međimurju, a i u Hrvatskoj", priča Radovan Balog, predsjednik Mjesnog odbora Parag.

Parag, najveće romsko naselje u Hrvatskoj u općini Nedelišće, ne postoji na karti. Gotovo nitko tu ne dolazi, ali sada su, zahvaljujući UNICEF-ovu pilot-projektu dobili Centar za djecu i obitelj.

"Naučili smo svašta tamo, kod te radionice i ja mislim da će puno pomoći mlađoj djeci od četiri do pet godina jer puno djece ne zna hrvatski jezik, nego romski", govori Novela Balog, stanovnica Paraga.

Pročitajte i ovo Razotkrivanje: Veljko Kajtazi - 4 Veljko Kajtazi Romkinje su žrtve višestruke diskriminacije: Bez škole ih je dvostruko više nego muškaraca, rijetko rade plaćeni posao

Pročitajte i ovo Diskriminacija - 4 Istraživanje pučke pravobraniteljice Najveće predrasude Hrvata: Evo što misle o Romima, a što o ulogama muškaraca i žena u društvu

Zora Balog radi kao pomagačica u predškolskom i školskom obrazovanju. Djecu se uče najosnovnije stvari. "Higijena, da se upotrijebi sanitar, pranje ruku, kako se koristi beštek, kako se mora sjediti dok se jede, korak po korak, puno su djeca naučila", govori Zora, romska asistentica u OŠ "Dr. Ivana Novaka Macinec".

Cilj ovog projekta upravo je prevencija siromaštva i socijalne isključenosti djece.

"Odaziv i reakcije jako su dobre", napominje predsjednik Mjesnog odbora Parag Radovan Balog. "Djeca su znatiželjna, žele svi prisustvovat, pogotovo majke. Treba nam da se pogura naprijed", kaže Radovan.

Pročitajte i ovo Tena Šimonović Einwalter - 4 odgovornost je na svima Pravobraniteljica prozvala Milanovića: "Njegove izjave šire stereotipe i predrasude prema Romima"

U Međimurskoj županiji, prema službenim podacima, živi oko 6600 Roma, većina u uvjetima koji ne omogućuju ostvarenje djetetova punog potencijala. A potencijali te djece su silni, kaže pedijatrica Marija Hegeduš Jungvirth. "Kad vi gledate, jedno romsko dijete može kod upisa u školu već baratati s dva jezika, što je već jedno bogatstvo. Samo im treba pružiti šansu, a educirajući jednu generaciju, već ćemo dobiti silne pomake", naglašava Hegeduš Jungvirth.

Pročitajte i ovo Razotkrivanje: Veljko Kajtazi - 1 Razotkrivanje Dnevnika Nove TV Dok nije u političkoj areni, sportski duh brusi crnim pojasom na tatamiju: Kajtazi o problemima s kojima se romska zajednica bori

Dvije tisuće djece i dvije i pol tisuće roditelja bilo je uključeno u tu inicijativu.

"Mi smo godinama vapili za takvom vrstom pomoći", ističe Elvis Kralj, zamjenik predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine, te naglašava da je potreba za takvim nečim jako velika. "Da se dijete uključi u vrtiće i na vrijeme pripremi i socijalizira."

Djeci bi ovaj program trebao osigurati adekvatne obroke, stanovanje, zdravlje i obrazovanje, zaključuje novinarka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene