Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nižu se politike reakcije

Stotine tisuća stranica transkripata u aferi Vjetroelektrane: I neki sadašnji ministri mogli bi postati svjedoci

Aktualno Galerija Andrija Jarak Andrija Jarak Foto: DNEVNIK.hr Gabrijela Žalac Gabrijela Žalac Foto: DNEVNIK.hr Josipa Rimac - 1 Josipa Rimac - 1 Foto: DNEVNIK.hr Josipa Rimac - 2 Josipa Rimac - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijer Plenković i bivša ministrica Žalac (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Iako su Rimac izbacili iz stranke odmah, Žalac je još uvijek članica, a Andrej Plenković u tome ne vidi problem - dok se ne završi istraga. Oporba nastavlja upirati prstom u vladajuće.

Nije ugodna situacija prije izbora u HDZ-u. Velika politička i pravosudna afera Vjetroelektrane u nezgodnu je poziciju stavila Gabrijelu Žalac, koja je jedna od osumnjičenih. Zasad, šef HDZ-a s blagim reakcijama. Prvoosumnjičenu Josipu Rimac nije tako štedio. Dok one o svemu šute, nižu se političke reakcije.

Za istražitelje - Josipa Rimac vukla je konce, tražila usluge za projekt Vjetropark od niza institucija. Spominju Hrvatsku banku za obnovu i razvitak, poštansku banku, potom Hrvatski operator prijenosnog sustava, energetsku regulatornu agenciju, Ministarstvo zaštite okoliša, Šibensko-kninsku županiju. Od HBOR-a su, tvrdi tužiteljstvo, i Rimac i Žalac tražile usluge - Rimac za novčanu nagradu, a Žalac ne terete da se okoristila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podignuta optužnica Prijetio djetetu (11) da će mu napasti majku, prijetnje ponovio i bivšoj supruzi i njezinu partneru

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Plenković ga posjetio Na gradilištu Pelješkog mosta ima se što i vidjeti. Otkriveno i kad će na tehnički pregled

"Ono što znam da je u konačnici kredit koji je bio u pitanju odobren koliko je meni poznato sukladno svim pravilima Hrvatske banke za obnovu i razvoj, tako da tu moramo malo vidjeti o čemu se točno radi, ja u ovom trenutku to niti znam niti mogu komentirati detalje jer nemam informacije o tome što radi DORH ili USKOK", rekao je Andrej Plenković.

A HDZ, ponavlja, ima nultu toleranciju na korupciju. Josipu Rimac su zbog ove afere ekspresno isključili iz stranke, prema Gabrijeli Žalac, čini se, ni blizu tako oštri. "Ona je članica HDZ-a, u ovom trenutku ne vidim da je ona za bilo što još kriva. Ona će sama voditi ovu stvar koja je, a to što se tiče naših odnosa, oni su korektni kakvi su bili i inače", komentirao je.

Predsjednik Republike Zoran Milanović, o aferi, nezainteresirano, a o vremenu kad je on bio premijer sad kaže da nije bilo takvih situacija, ni istraga. Oporba pak prstom upire u vrh HDZ-a.

"Velika korupcijska afera bivše ministrice, a osobe koja je na webu i dan danas članica Predsjedništva HDZ-a, oni od toga bježe, oni se od toga kriju i smatraju da to nitko ne vidi", izjavio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novo podrhtavanje tla Prilično jak potres uznemirio građane u Dalmaciji i BiH: "Jaki tutanj i trešnja! Metković"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dolazak velikih količina cjepiva Ministarstvo ubacuje u brzinu: "Platforma je spremna za treću fazu, sve poteškoće su uklonjene"

A namještanja i pogodovanja za Vjetroelektranu su, sumnja USKOK, bile u više institucija koje su pod resorom ministra Tomislava Ćorića, koji o svemu zna iz medija.

"Riječ je o otvorenoj istrazi. Međutim, kao što znate i sami nije riječ o tome da je došlo do osude u ovom konkretnom slučaju", rekao je Ćorić.

Da je Rimac kontaktirala i s Marijom Banožićem, dok je bio ministar državne imovine, potvrdio je i on sam.

"Kad je bilo u Ministarstvu državne imovine zahtjev koji se bio tražio, ja sam procijenio da će postojati šteta za proračun, za RH i rekao sam ne. Šta se ovdje konkretno događalo po pitanju ovog što je izašlo jučer u medijima da li je tu uistinu bilo tako i koja procjena je bila da li će nastati neka šteta ili korist za gospodarstvo, odnosno RH ja sad stvarno to ne mogu reći", govori.

Institucije koje se spominju u istrazi USKOK-a, uglavnom odgovaraju da su bez komentara, a Josipa Rimac i Gabrijela Žalac o onom što im se stavlja na teret - šute. Posao za njih trenutačno obavljaju odvjetnici.

Mnoštvo je dokaza  

U stotinama tisuća transkripata ima svega. I razgovora i poruka. Zanimljivo je primjerice vidjeti je li pomoćnik ministra Čorića mogao autonomno donositi odluke u tako velikom i financijski teškom projektu za koji se i po zapisnicima Nadzornog odbora HBOR-a zaključuje da su ga forsirali jer je trebao biti kapitalan za Šibensko-kninsku županiju. Upravo je to bio motiv Žalac da se HBOR upusti u financiranje.

Ovdje postoji jedna zanimljiv detalj. Istražitelji su Rimac i ostale osumnjičili za trgovinu utjecajem primanje mita i poticanje na zlooporabu položaja, a s druge strane premijer danas kaže kredit je dan po zakonu. Iz tog se može iščitati da je to bio pokušaj trgovine, a ne dovršeno kazneno djelo što im USKOK stavlja na teret. Što je s odgovornošću čelnika banaka, i njihovih najbližih suradnika, nadzornih odbora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šest i pol godina Sad je i službeno: Obrana Zdravka Mamića podnijela molbu da kaznu odsluži u BiH

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIMJER DRUGIMA Pohvalili se da su među boljim županijama po procijepljenosti: "Uskoro će svoju dozu dobiti svi iznad 65"

Već se dugo govori da bi neki od osumnjičenih mogli reći sve što znaju. To ne bi bilo nikakvo iznenađenje. Već je bilo u Hrvatskoj puno takvih slučajeva u prošlosti, kad nakon nekog vremena neki odluče govoriti. U ovom je slučaju zanimljivo da bi i neki ministri mogli postati svjedoci. Sve ovisi o tome što će otkriti daljnja analiza komunikacije između osumnjičenih, a radi se o stotinama tisuća stranica.

Uostalom ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, je već dala iskaz kao i bliska premijerova suradnica Tena Mišetić. Odvjetnica Jadranka Sloković koja brani osumnjičenog Miljenka Bašića nekoliko je puta ponovila da će za svjedoka zvati i samog premijera s obzirom na komunikaciju i važnost projekta.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene