Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazne za bogate

Kako prolaze moćnici koji su uzrokovali nesreće s fatalnim ishodom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prometne nesreće s fatalnim ishodom u kojima su mnogo puta sudjelovale utjecajne i moćne osobe nisu uvijek imale sudski ishod kakav je javnost očekivala.

Prije dvije i pol godine Radimir Čačić uzrokovao je prometnu nesreću u kojoj su poginule dvije osobe. Vozačica automobila u koji se zaletio već je u početku pokazala bojazan da Čačić neće dobiti kaznu razmjernu svom djelu, jer je čula da je moćan političar. Od tada, Čačićeva je politička moć još veća. Danas je prvi potpredsjednik Vlade.

Pročitajte i ovo Magdalena Komes Spomenula i Milanovića Komes odgovorila Čačiću: “Nulta tolerancija na korupciju proizlazi iz stranačke vertikale i to mu smeta“ Tomislav Horvatinčić stigao u jednu od poznatijih pulskih konoba - 2 služi kaznu u Valturi FOTO Kamere snimile Horvatinčića na slobodi, bio je u društvu ženske osobe

Čačić je nakon ove, imao još dvije nesreće. U rujnu prošle godine u Zagrebu se zaletio u automobil ispred sebe jer na vrijeme nije primijetio da se auto zaustavlja. Druga nesreća se dogodila na križanju Vukovarske i Držićeve ulice u Zagrebu u prosincu 2011., kada se Čačić vraćao sa radnog sastanka s članovima stranke. Obje su, srećom, bile lakše.

>> Vrdoljak o Čačiću: Kad dođe presuda znat ćemo što raditi

Ali, Čačić nije prva osoba iz hrvatskog javnog života koja je skrivila tešku prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama. Blage posljedice ili čak izbjegavanje kazne za moćne i bogate u sličnim slučajevima, našem društvu nisu nepoznanica.

Prisjetimo se slučaja koji je još uvijek aktualan i za koji se još uvijek sudi - Tomislav Horvatinčić prošle je godine gliserom usmrtio dvoje Talijana. Iako je presuda za ovaj slučaj još neizvjesna, Horvatinčić je nekažnjeno prošao u dva navrata prije toga, za nesreće koje su se dogodile 1980. i 1989.

Horvatinčić je 1980. godine na pješačkom prijelazu pregazio i usmrtio Mandu Vučković. Pri tom je njezina kćer, teško ozlijeđena. Poznati poduzetnik pobjegao je s mjesta nesreće, a dobio je šest mjeseci uvjetno. Sljedeća nesreća sa smrtnim posljedicama, 1989. dogodila se na na Aleji Bologne u Zagrebu. Tada je poginula Nada Petrović. Prema rješenju Okružnog javnog tužilaštva (sada Županjsko državno odvjetništvo u Zagrebu) iz srpnja 1990. koje je dostavljeno Županijskom sudu u Zagrebu, istraga protiv Horvatinčića je obustavljena.

>> 'Nakon nesreće sam zvao Karamarka i Bandića'

Poduzetnik Hrvoje Krstulović zbog izazivanja prometne nesreće kod Palmižane u hvarskom akvatoriju dobio je osam mjeseci uvjetno. On je 2001. godine gliserom velikom brzinom naletio na jedrilicu na kojoj je plovila jedna austrijska obitelj, pri čemu je život izgubio 15-godišnjak, Georg Weiss. Županijski sud u Splitu potvrdilo je raniju presudu Općinskog suda u Starom Gradu na Hvaru kojom je Krstulović bio osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu.

Bivši nogometaš i nogometni menadžer Ivica Šurjak 1999. godine kod poluotoka Čiova pored Trogira gliserom je naletio na 29-godišnjeg kupača Miroslava Didaka. Mladić je preminuo od zadobivenih ozljeda. Šurjaka se teretilo da je gliserom upravljao bez dozvole, da je plovio preblizu obali i da je u trenutku nesreće bio pod utjecajem alkohola. Istraga je trajala tri godine, a suđenje osam. Sud je Šurjaka oslobodio krivnje.

>> Šurjak iznenada napustio Hajduk!

Hrvoje Žužić, sin poznatog poduzetnika, bio je osuđen na pet godina zatvora jer je 2007. godine u pijanom stanju svojim BMW-om naletio na automobil u kojemu su bili 19-godišnja Ružica Pavić i Hrvoje Matiašić. Ružica je poginula, a njezin suputnik je bio teško ozlijeđen. Kasnije se saznalo kako je Hrvoje, tada 23-godišnjak, već imao pozamašan broj prometnih prekršaja koje su 'završavale u ladicama'. Godinu dana poslije toga policija je uhvatila Željka Žužića, Hrvojevog oca kako vozi automobil s 2,75 promila alkohola u krvi.

>> FOTO: Hrvoje Žužić sa osmijehom na licu izašao iz zatvora

Nakon odluka nadležnih tijela, spomenuti se vraćaju u društvo iako su posljedice nesreća u kojima su sudjelovali bile kobne, te nastavljaju obavljati poslove koje su radili i do tada, bez značajnijih posljedica.

Radimir Čačić obavlja funkciju prvog potpredsjednika Vlade i bit će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi ako presuda bude osuđujuća.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene