Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljubitelji zime DOLAZE NA SVOJE

Stiže nam prvi ovogodišnji snijeg, evo gdje će ga pasti i do 20 centimetara

Darijo Brzoja
Darijo Brzoja DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Darijo Brzoja Galerija 1/1 >>
Ne očekujemo neke posebno velike količine. U gorju do kraja nedjelje može pasti i 20-ak centimetara, a u središnjoj Hrvatskoj od 5 do maksimalno 10, dok će na istoku pasti najvjerojatnije i manje od 5.

U subotu od sredine dana u kopnenom dijelu zemlje, prvo u gorju, a kasnije, uglavnom prema večeri i drugdje, padat će snijeg. Ne očekujemo neke posebno velike količine, no ovo će ipak biti prvi pravi snijeg ove sezone. U gorju do kraja nedjelje može pasti i 20-ak centimetara, a u središnjoj Hrvatskoj od 5 do maksimalno 10, dok će na istoku pasti najvjerojatnije i manje od 5.

Pročitajte i ovo Snijeg - 2 Sve veći izazov Sve je mirisalo na odličnu godinu, a onda - katastrofa: "Ovo je najgora situacija koja nam se mogla dogoditi" Ilustracija Vremenske neprilike Hrvatska se probudila u debelim minusima: Upaljen meteoalarm, pogledajte kada stiže zatopljenje

Prizemno smo u polju visokog tlaka, sa zapada nam se približava i jedna dolina, a u subotu će se u Jadranu formirati i ciklona koja će nam donijeti ovu promjenu vremena.

Jutro će biti umjereno do pretežno oblačno, u većini krajeva još i suho, na kopnu i tmurno i maglovito. Sa zapada, na sjevernom Jadranu prvo, počet će kiša. U gorju prema sredini dana susnježica i snijeg. Zapuhat će umjereno i jako jugo te istočnjak. Jutarnja temperatura, na kopnu od -4 do 0, a na moru većinom između 5 i 10 stupnjeva.

Od sredine dana, no zapravo više prema večeri i u središnjoj Hrvatskoj bit će prvo susnježice, a potom i snijega. Glavnina pak u noći na nedjelju. Nekoliko centimetara sniježnog pokrivača, vjerojatno manje u Zagrebu koji je veliki grad i gdje se zbog efekta toplinskog otoka snijeg ipak slabije zadržava nego u prirodi. Vjetar slab, temperatura blizu nule, u intervalu između 1 i 3 stupnja.

U Slavoniji i Baranji će se većinom zadržati suho, odnosno veći dio dana, može biti i dugotrajnije magle, a tek nazapadniji dijelovi Slavonije mogu očekivati snježne pahulje, uglavnom kasno navečer. Temperatura se ni ovdje neće previše odmaknuti od Celzijeve ništice, bit će hladno.

U gorju poslijepodne snijeg, a padat će i tijekom noći na nedjelju. Očekuje se 10-ak do 20 centimetara sniježnog pokrivača. Na sjevernom Jadranu kišovito poslijepodne. Puhat će umjereno i jako jugo i istočnjak, a kasnije, prema večeri okrenut će na buru koja će potom jačati. Najviša dnevna temperatura u gorju između 2 i 4 stupnja, a na moru oko 11.

U Dalmaciji u subotu umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom poslijepodne, i to uglavnom sjevernije u regiji. Puhat će umjereno i jako jugo i istočnjak, a temperatura će biti 10-ak do najviše 14 stupnjeva.

I u nedjelju prijepodne još će u kopnenom dijelu zemlje biti susnježice i snijega. Potom bez oborina, ali većinom oblačno, u utorak s maglom. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar pa će i osjet hladnoće biti pojačan u odnosu na tempraturu koju će pokazivati termometri. A ionako će se zadžati hladno pa ni idućih dana ne štedimo na grijanju niti na slojevima odjeće.

Na Jadranu će u nedjelju prijepodne još mjestimice kišiti, potom će se naoblaka kidati pa će već u ponedjeljak biti djelomice, a u utorak i pretežno sunčano. Puhat će umjerena i jaka bura, na sjevernom dijelu s olujnim udarima, slabjet će u utorak. Za vikend dakle snijeg i kiša, potom stabilnije vrijeme.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene