Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U srijedu, 6. studenoga

"Ne smijemo dozvoliti da nas ušutkaju": Učitelji pozivaju na veliki prosvjed na Markovu trgu

Štrajkaši pred Vladom (Foto: Dnevnik.hr)
Štrajkaši pred Vladom (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Štrajkaši pred Vladom (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nastave u srijedu neće biti u svim županijama, a sindikati su za tad najavili i veliki prosvjed. I na Facebook stranici Učitelji, nastavnici, profesori pozivaju kolege da se odazovu.

"Vladi nije u interesu da se ususret predsjedanju Republike Hrvatske Europskom unijom iz naše zemlje šalju slike prosvjednika na ulicama", počinje status na Facebook stranici Učitelji, nastavnici, profesori. 

"Ne smijemo dopustiti da nas iznova ušutkaju. Kod nas demokracija nije razvijena kao u SAD-u, ali njihovi učitelji u Washingtonu su štrajkali 11 dana i upravo se izborili za svoje zahtjeve. I mi ćemo za naše. Ali jedino ZAJEDNIČKIM SNAGAMA - bez obzira jeste li u sindikatu (nije važno kojem) ili ne! Ako ste u mogućnosti, uživo podržite ovaj prosvjed u srijedu. VIDIMO SE!" piše dalje iznad plakata kojim se najavljuje veliki prosvjed prosvjetara za srijedu, 6. studenog na Markovom trgu. 

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama objavili su prošli četvrtak na konferenciji za novinare da se nastavlja štrajk u školama. U ponedjeljak se nastava neće održati u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji.

U utorak će se štrajkati u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, a u srijedu je u štrajku cijela Hrvatska, za kad je i najavljen veliki prosvjed pred Banskim dvorima.

Pročitajte i ovo Željko Stipić (Foto: Dnevnik.hr) štrajk prosvjetara Sindikati se spremaju za pregovore s Vladom: "Ne želimo skupljati mrvice, hoćemo rješenja!"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna rekli i što misle o ponudi vlade Sindikati nastavljaju sa štrajkom, objavili gdje neće biti nastave u utorak i srijedu. Najavili i novi prosvjed

"U srijedu je poseban dan. Imamo dva snažna pritiska u jednom danu. Htjeli su nas slomiti, a samo su nas osnažili. U srijedu štrajka cijela Hrvatska, ali će biti i prosvjed upravo pred Vladom", rekla je predsjednica sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekao je da sindikati očekuju da ''predsjednik HDZ-a opet postane predsjednik Vlade RH i pozove sindikate na sastanak''.

Sindikati će se, rekao je, odazvati pregovaračkom sastanku, kada ih se na sastanak pozove.

''Mi čekamo te pregovore da čujemo koji su prijedlozi Vlade RH, a istovremeno da konačno imamo priliku iznijeti naše argumente i naše prijedloge. Tek nakon završetka pregovora Vlade i sindikata o štrajku moći ćemo govoriti o konačnim prijedlozima i zaključcima'', rekao je Branimir Mihalinec.

Sindikati su u četvrtak komentirali i dogovor koalicijskih partnera HNS-a i HDZ-a prema kojem će učiteljima rasti osnovica plaće u obliku 2 + 2 + 2 te da Vlada najkasnije do 30. lipnja mora urediti Uredbu o koeficijentima. Dogovoreno je da će koeficijenti, ako do 30. lipnja Vlada ne donese uredbu, prosvjetarima automatski rasti za 2 posto.

''Ja ne znam što je HNS dogovorio, znam da su zadržali svoje stolice'', poručio je Mihalinec. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene